« Kaikki artikkelit

Nuorisotakuun toteutumisesta

Hallitusohjelmassa on kirjoitettu nuorisotakuusta näin: "Toteutetaan nuorten yhteiskuntatakuu niin, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka vii-meistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta."

Tällä hetkellä tuosta tavoitteesta ollaan hyvin kaukana. Huhtikuussa ja maaliskuussa niiden nuorten osuus, joiden työttömyys vaan jatkuu kolmen kuukauden jälkeen oli 28 prosenttia. Nuorisotakuun tavoitetta oltiin itse asiassa lähempänä viime vuonna ja toissa vuonna, ennen sitä, kun takuun piti tulla voimaan.

Mitä nyt sitten pitäisi tehdä?

[caption id="attachment_898" align="aligncenter" width="584"]nuorisotyottomyysgraafi Niiden työttömiksi jääneiden 15-24-vuotiaiden nuorten osuus, joiden työttömyys jatkuu yli kolme kuukautta.[/caption]

Nuorisotakuu on yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista, joten tarvitaan uutta ajattelua ja uutta rahaa siihen, että takuu saataisiin toteutumaan.

Ministeri Lauri Ihalainen on luvannut tuoda eduskuntaan lakimuutoksen, joka mahdollistaisi sen, että lomauttanut yritys voisi palkata nuorisotakuun piirissä olevan nuoren.

Tämän kevään lisäbudjetti on valmisteilla, ja siinä olisi hyvä olla lisämäärärahaa nuorten työllistämiseksi.

Takuun toteutumisesta ollaan nyt näin kaukana osittain siksi, että talous- ja työllisyystilanne on mennyt selvästi huonompaan suuntaan. Pelkällä lisärahalla takuuta tuskin saadaan toteutumaan tänä vuonna, mutta lisämäärärahalla voitaisiin helpottaa tilannetta.

Takuun tuloksissa on myös isoja eroja kuntien välillä, ja siksi parhaista käytännöistä oppiminen on tarpeen.

Comments

 1. Omalta pieneltä osaltamme pyrimme täällä järjestöpuolella kantamaan vastuuta nuorista Vanhustyön Trainee -hankkeen avulla. Hankkeen kautta saa tänä vuonna 12 nuorta työkokeilupaikan ja konkreettisen koulutus- ja työllistymissuunnitelman alalle. Osa todennäköisesti työllistyy ohjelman jälkeen palkkatuella työkokeilupaikkaansa, toivottavasti moni heistä saa myös oppisopimuksen. Osan kouluttautuminen jatkuu luultavasti ammattioppilaitoksissa tai ammatillisessa työvoimakoulutuksessa.

  Myös ne nuoret, jotka kokeilun aikana toteavat, ettei vanhustyö ole heidän juttunsa, saavat jatkosuunnitelman ja apua opiskeluihin hakeutumiseen.

  Seuraavina vuosina (2014-2015)tavoitteena on työllistää ohjelman kautta 24-30 nuorta/vuosi. Vanhustyö työllistää, alan oppilaitoksista valmistuu vuosittain 10 000 vanhustyön ammattilaista mutta tarve on kaksinkertainen.

  Hankkeen toteuttaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry ja sitä rahoittaa Uudenmaan ELY -keskus.

  http://www.valli.fi/projektit/trainee/default.htm

 2. Ihalaisen lupaus kuulostaa hyvältä. Kuulin just viime torstaina Turun TE-toimistolta ja Kuntaliitolta, että nimenomaan tämä on yksi suuri ongelma.
  Lisäksi on mielestäni vielä yksi ongelma ratkaisematta, eli miten taataan, että jokaisella nuorella, johon nuorisotakuu tarkoitetaan, on tasavertaista pääsyä sinne, samat palvelut jne. Riski on todellakin, että koska nuorisotakuu nojaa kuntien toimijoihin, että Suomessa on kohta yhtä monta nuorisotakuita kuin kuntia! Näin nimittäin Ruotsin Ungdomsgarantin kanssa tapahtui.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *