« Kaikki artikkelit

Energiamittausten tulokset Annin kotoa

Arvio säästömahdollisuuksista, jotka löytyivät Annin kotoa:

Laitteiden varaustilojen ja piilokulutuksen poistaminen 140 kWh
Pakastimen tehostaminen sulatuksella 165 kWh
Kynttilähehkulamppujen vaihto energiansäästölampuiksi 65 kWh
Pyykinpesukoneen vaihtaminen tehokkaampaan aaa-malliin 12 kWh


Säästömahdollisuudet yhteensä 382 kWh vuodessa

Annin sähkölasku pienenisi lähes 40 euroa vuodessa, jos säästömahdollisuudet otettaisiin huomioon. Annin tapauksessa
sähkö ei tuota suoraan hiilidioksidipäästöjä, koska hän ostaa tuulisähköä. Keskimäärin 382 kWh vuotuinen kulutus kuitenkin tuottaa Suomessa hiilidioksidia 96 kiloa. Jos turhan kulutuksen vähentämisen kautta suljettaisiin suoraan hiililauhdevoimaloita 382 kWh säästö estäisi vuodessa noin 378 kilon hiilidioksidipäästöt.

Tarkempi analyysi ja laskelman oletukset:

Annin dvd:tä ei saa pois valmiustilasta, vaan se kuluttaa 4 W sähköä aina ollessaan kiinni sähköverkossa. Jos laite unohtuu päälle nököttämään, se kuluttaa 13 W. Saman kokoinen piilokulutus oli mikroaaltouunissa, joka kulutti aina kun töpseli oli kiinni. Pyykinpesukone kulutti jopa 8 W jatkuvasti ollessaan seinässä, vaikka se ei ole näennäisesti päällä. Nämä kulutukset Anni saa leikattua helposti kytkimellä varustetulla sähköjohdolla tai vetämällä töpselit seinästä. Markkinoilla on pöytäkytkimiä, ja jopa malleja, joita voi käyttää kaukosäätimellä.

Valmiustilat, DVD 4 W
Laitteiden piilokulutus sähköverkkoon kytkettynä 12 W
Tästä mikroaaltouuni 4 W ja pyykinpesukone 8 W

Laitteet verkossa vuodessa arviolta 8395 tuntia, jolloin vuotuinen kulutus yhteensä 140 kWh.

Tässä on oletettu, että kutakin laitetta käytetään keskimäärin tunti päivässä, mikä on konservatiivinen oletus. Jos käytetään vähemmän säästöä tulee enemmän.

Tietokone ei ollut Annilla kotona, mutta tyypillisesti kannettavan muuntaja kuluttaa noin 4 W ollessaan kiinni seinässä, vaikka kone olisi suljettu. Vielä enemmän vaikuttavat tietokoneen energiansäästöasetukset.

Annin jääkaappipakastin oli hyvää a-luokkaa. Kaapin kulutus arvioitiin olevan 350-770 kWh. Mitattaessa kaappi kävi yhtäjaksoisesti 88 W teholla, josta yläarvio, ala-arvio saatu valmistajan saman sarjan ilmoittamista kulutuksista. Valmistajan lukuja korkeampi arvo saattoi johtua siitä, että pakastimen putket olivat paksun kuuran peitossa. Normaalisti pakastimen sulattaminen kuurasta pienentää kulutusta 25-40 %.

Oletetaan valmistajan ilmoittaman kulutuksen ja mitatun kulutuksen keskiarvo 550 kWh sekä 30 % säästö huurteen sulattamisesta. Tällöin säästöä tulisi vuodessa 165 kWh. Lisää säästöä saataisiin jos Anni hankkisi A++ luokan jääkaappipakastimen, joka kuluttaa alle 200 kWh vuodessa.

Suurin osa Annin lampuista oli energiansäästömallia, mutta kaksi kynttilämallista lamppua olivat hehkulamppuja. Niiden teho oli 40 W. Vastaavan valotehon saa noin 10 W energiansäästölampusta, joita saa nykyään myös kynttilämallisina. 80 W kulutuksesta päästään siis 20 W kulutukseen säästöä 75 %.

Jos oletetaan että lamppuja käytetään keskimäärin 3 tuntia vuorokaudessa säästöä tulisi vuodessa 65 kWh.
Energiansäästölamppuja saa nykyään eri muotoisina sekä eri värisävyissä, myös lämpiminä. Ne säästävät noin 80 % sähkönkulutuksesta. Hehkulamput lämmittävät suoran sähkölämmityksen tapaan, mutta tästäkin lämmöstä
hukkaantuu tavallisissa taloissa valta-osa. Vasta erittäin hyvin eristetyissä matala-energiataloissa hehkulampun energia tulee tehokkaammin käyttöön.

Annin pesukone on valmistettu Länsi-Saksassa kahdensankymmentäluvulla. Tuohon verrattuna uudet energiansäästömallit kuluttavat puolet vähemmän vettä ja ovat sähköpihimpiä. Mittauksissa Annin vanha kone oli kuitenkin melko tehokas, joten sähkön säästöä parhaimpiin malleihin syntyy vain noin 10-20 %.

Jos Anni pesee koneellisen noin kaksi kertaa viikossa ja jokainen koneellinen (40 asteessa pestynä) kuluttaa noin 0,75 kWh sähköä vuotuinen kulutus on noin 82 kWh. Uudempien mallien voi arvioida kuluttavan noin 70 kWh. Säästöä siis noin 12 kWh.

Lisätietoja ja kotimittausten tilauksia: ohjelmajohtaja Harri Lammi, Greenpeace, harri.lammi@nordic.greenpeace.org tai 050 3831822.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *