« Kaikki artikkelit

Sinnemäeltä Mäenpäälle

Talouspolitiikan lähiajan suurten kysymysten kärjessä ovat veronalennusten ajoitus ja kohdennus sekä valmistautuminen vuoden 2010 työmarkkinakierrokseen.


 

On myös selvää, että Yhdysvaltojen talousvaikeudet ulottuvat myös Eurooppaan ja Suomeen. Taantuman uhka ja kiihtyvä inflaatio ovat talouspolitiikan kannalta hankala yhdistelmä. Esimerkiksi elvyttävät toimet eivät saisi entisestään lisätä paineita hintojen nousuun.

Huhtikuun tilastot tietävät kertoa hintojen nousevan 3,5 prosentin vuosivauhtia. Lukema on sentään hieman hidastunut maaliskuun lukemista, mutta silti vastaavaa ei ole Suomessa nähty laman jälkeen. Hintojen nousu koskettaa arkea, koska viimeisen parin vuoden aikana puolet hintojen noususta on peräisin ruoan, asumisen ja liikenteen kallistumisesta. Kallistuva ruoka näkyy pidentyvinä leipäjonoina kotimaassa ja ruokamellakoina maailmalla.

STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään puheenvuoro veronalennusten ajoittamisesta oli tässä suhteessa tervetullut. Hallitusohjelmassahan on sovittu 1,1 miljardin euron veronalennuksista tämän vaalikauden aikana. Veroalennusten ajoituksesta tai kohdennuksesta ei sen sijaan ole päätetty. Mäenpään mukaan veronalennusvaraa olisi syytä varata vuoden 2010 todennäköisesti vaikean työmarkkinakierroksen yhteyteen. Pahimmillaan hätiköidyt, jo vuonna 2009 tehdyt, kaikille palkansaajille suunnatut veronalennukset voivat johtaa inflaation nopeutumiseen. Puheenvuoro on keskiluokkaisia toimihenkilöitä edustavalta Mäenpäältä tärkeä.

On helppoa olla STTK:n puheenjohtajan kanssa myös samaa mieltä laajan veropohjan säilyttämisen tärkeydestä. Valitettavasti viime vuosien aikana on menty aivan väärään suuntaan. Tätä kehitystä edustaa yksi sinivihreän hallituksen ohjelman huonoimmista kirjauksista, joka koskee yritysomaisuuden vapauttamista perintöveron piiristä. Onneksi päätös, vaikka onkin tyhmä, ei sentään ole kovin kallis.

Veropohjaa pitää paikata tilkitsemällä siihen syntyneitä reikiä, jotka mahdollistavat esimerkiksi lääkäreiden palkkojen kierrättämisen matalasti verotetuksi osinkotuloksi. Uutta veropohjaa löytyy ympäristöveroista, joskin niiden tärkein tehtävä on tietysti toimia käytöstä ohjaavina veroina. Sovitut veronalennukset pitäisi kohdistaa tulojakauman alapäähän pieni- ja keskituloisille. Tällä on rakenteellinen merkitys, kun työnteon palkitsevuus parantuu sekä köyhyyttä ja inflaation vaikutuksia tasapainottava merkitys.

Anni Sinnemäki
kolumni on ilmestynyt Vihreässä Langassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *