« Kaikki artikkelit

Sinnemäki välikysymyksestä: Mielenterveys- ja pähdeongelmaisille matalan kynnyksen palveluita

Vihreä eduskuntaryhmä katsoo, että suomalaisen terveyspolitiikan suurena haasteena on siirtää terveydenhuollon painopiste erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn.

Hallituksen käynnistämä Toimiva terveyskeskus -toimintaohjelma on perusterveydenhuollon vahvistamisessa avainasemassa. Ohjelmassa on kyse "terveyskeskusten laaturemontista".

- Terveyskeskusten toiminnan parantaminen vaatii, että johtaminen on hyvää, lääkäreillä ja hoitajilla on hyvä työolot ja, että mielenterveyspotilas saa tarvitsemansa avun. Ohjelma asettaa selkeäksi tavoitteeksi, että terveyskeskusten työvoimapula on poistunut vaalikauden loppuun mennessä, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki totesi.

Painopiste perusterveydenhuoltoon

Oppositio esittää välikysymyksessään, että perusterveydenhuolto ja ennaltaehkäisy eivät toimi resurssipulan vuoksi.

- Tämä väite ei pidä paikkaansa. Terveydenhuollon resursseja on koko 2000-luvun lisätty, mutta lisäykset on  kohdistettu enimmäkseen erikoisterveydenhuoltoon. Terveydenhuollon henkilöstön lisäyksistä suurin osa on 2000-luvun aikana kohdistettu erikoissairaanhoitoon. Tämä ei ole johtunut erikoissairaanhoidon erityisestä resurssipulasta vaan huonosta ohjauksesta ja epäonnistuneista päätöksistä niin kunnissa kuin täällä eduskunnassa. Erikoissairaanhoitoa normiohjataan valtion suunnasta huomattavasti perusterveydenhuoltoa voimakkaammin, ennaltaehkäisystä puhumattakaan. Tähän on saatava muutos.

Kouluterveydenhuoltoon normiohjausta

Kouluterveydenhuolto on keskeinen osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

- On huolestuttavaa, että kouluterveydenhuollosta annetut laatusuositukset täyttyvät vain harvoissa kunnissa. On hyvä, että sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut asetuksen neuvolapalveluista ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Normiohjauksen lisääminen on tässä kohtaa erittäin perusteltua. Erikseen on syytä korostaa tarvetta pistää vihdoin kuntoon toisella asteella ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien terveydenhuolto.

- Myös erilaisten mahdollisimman matalan kynnyksen hoitomuotojen kehittäminen erityisesti päihdeongelmista ja mielenterveysongelmista kärsiville on tärkeää. Toimiva terveyskeskus -ohjelmassa esitetty ajatus "kävele sisään -vastaanotoista" mielenterveys-päihdeasiakkaille on kannatettava, Sinnemäki sanoi.

Puhe kokonaisuudessaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *