« Kaikki artikkelit

Puhe valtuuskunnassa: Taloudellisen kriisin ratkaisut kytkettävä ilmastokriisiin

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki painotti valtuuskuntapuheessaan, että nyt tarvitaan ehdotuksia, joiden pohjalta kriisiin ajautunutta talousjärjestelmää voidaan uudistaa. Taloudellisen kriisin ratkaisuun täytyy samalla kytkeä ratkaisut ilmastokriisiin. Sinnemäki luetteli kahdeksan teesiä siivittämään keskustelua.

Ensimmäiset niistä ovat välittömiä selviytymiskeinoja.

- Talouskriisin hoitaminen tässä ja nyt vaatii julkiselta vallalta jatkossakin elvyttävää toimintaa. Taantuman pahimpana uhkana on työttömyyden nousu. Hallitus on käynnistänyt elvyttäviä toimia. Ensi vuoden aikana on reagoitava sellaisin toimin, joilla voidaan vaikuttaa työllisyyteen nopeasti ja varmasti. Erityisesti korjausrakentamisen tilannetta on seurattava.

- Toisekseen elvytys ei voi hetkeksikään unohtaa ilmastopolitiikkaa. Tämä merkitsee energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämistä sekä öljyriippuvuudesta irrottautumista.

Toinen osa teeseistä liittyi kotimaisiin toimiin keskipitkällä aikavälillä.   

- Tulonjakoa on tasattava eniten tienaavan kymmenyksen ja pienituloisimman kymmenyksen välillä. Pääomatulojen verotusta on maltillisesti kiristettävä. Verovapaiden osinkojen osuutta on syytä tarkastella kriittisesti. Alle 1 000 euron kuukausitulot on tehtävä verovapaiksi. Lisäksi perusturvaa on SATA-komitean työn yhteydessä parannettava.

- Lisäksi Suomen elinkeinorakennetta on monipuolistettava. Tarvitsemme lisää keskikokoisia yrityksiä etenkin niille paikkakunnille, joilta raskas teollisuus on vetäytynyt tai lähtemässä.

Sinnemäki totesi myös, että Suomen tulee löytää hitaan kasvun ajan talouspolitiikan ohjauskeinot, joiden tarve liittyy toisaalta käsillä olevasta taantumasta selviämiseen ja toisaalta väestön ikääntymiseen. On päätettävä myös siitä, miten palkkaneuvotteluja tulevaisuudessa koordinoidaan.

- Mielestäni on hyvä, jos palkkakehitys noudattaa tuottavuuden kehitystä menneitä vuosikymmeniä paremmin, ja tässä mielessä paikallinen sopiminen on kannatettava asia. Kuitenkin myös koordinaatiota ja kansantalouden kokonaisuuden huomioonottamista tarvitaan. Kannatan SAK:n väistyvän puheenjohtajan Lauri Ihalaisen esitystä "pidemmän aikavälin yhteiskunta-, talous- ja työmarkkinapoliittisesta linjauksesta".

Kolmas ryhmä teesejä käsitteli kansainvälisen talouden sääntelyä.

- Markkinoiden itsesäätelyn tilalle tarvitaan kansainvälinen elin rahoitusmarkkinoiden toiminnan ja riskien valvontaan. Säätelyä on selvästi tiukennettava nykyisestä ja oltava nykyistä kattavamapaa. Veroparatiisit on avattava niin, ettei riskien piilottaminen ole enää mahdollista.

Sinnemäki painotti, että kansainvälisen ilmastosopimuksen on oltava kehikko, jonka avulla globaaleja investointeja suunnataan uuteen energiatalouteen.

- Uusi kansainvälinen ilmastosopimus on saatava aikaan vuoden päästä Kööpenhaminan huippukokouksessa. Sopimuksen on sisällettävä mekanismit, joilla rahoitetaan energian tuotannon ja kulutuksen uudistamista sekä teknologian siirtoa kehitysmaihin.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *