« Kaikki artikkelit

Valtiontalouden kehykset tulveille vuosille

Viikon talousennusteet ja työttömyysluvut olivat karuja. Hallituksen kehysriihessä etsittiin linjauksia, joilla selvitään kasvavan työttömyyden ja julkisen talouden nopean velkaantumisen tilanteesta. Huolena oli myös suuriin vaikeuksiin ajautunut kuntatalous. 

Hallituksen lähtökohtana on palveluiden ja turvaverkkojen säilyttäminen, joten valtion menoja ei lähdetä leikkaamaan. Tämä on hyvä ja Vihreiden tavoitteiden mukainen linjaus.

Kehysriihen päätökset olivat merkittävä askel ekologisen verouudistuksen suuntaan. Hallitus päätti nostaa polttoöljyjen, sähkön ja kivihiilen verotusta vuodesta 2011 alkaen. Yhteensä ympäristöveroja korotetaan 750 miljoonalla eurolla. Hallituskauden aikana verotuksen painopistettä on siirretty miljardin euron verran työn verotuksesta ympäristöveroihin. Päätöksellä on vahva ohjausvaikutus ja se kannustaa niin lämmitysjärjestelmien uusimiseen kuin teollisuuden energiatehokkuuden parantamiseen. Veromuutokset tulevat voimaan vuoden 2011 alusta, joten sekä yrityksillä että kuluttajilla on mahdollista varautua tuleviin korotuksiin. 

Kuntataloutta tuetaan nostamalla kuntien osuutta yritysten maksamista yhteisöverotuotoista. Lisäksi kiinteistöveron ala- ja ylärajoja nostetaan. Kiinteistöveron alarajan nosto oli vaikea, mutta välttämätön päätös. Se tuo kunnille 46 miljoonaa euroa lisää. Alarajan nosto on oikea päätös, koska tätä kautta vältetään tarpeeton kuntienvälinen verokilpailu. Itse ajattelen niin, että omaisuusverona kiinteistöveron nostaminen on parempi vaihtoehto kuin kunnallisveron nostaminen, joka kohdistuu myös kaikkein pienituloisimpiin. 

Kehyspäätökseen ei sisältynyt vielä suurten energiayhtiöiden ansiottomien voittojen verotusta eli niin sanottua Windfall-veroa. Esityksen valmistelu jatkuu edelleen. Vihreiden näkemys on, että Windfall-verosta tulisi saada päätös tämän kevään aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *