« Kaikki artikkelit

Puheenvuoro EVA Symposiumissa: Unohtuuko ympäristö taantumassa?

Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä 5.5. järjestetyn EVA Symposiumin otsikkona oli "Nouseeko Suomi?" Jokaiselle puhujalle esitettiin kysymys, johon vastattiin lyhyellä puheenvuorolla.

”Unohtuuko ympäristö taantumassa?”

- EI. Meillä ei ole siihen aikaa eikä varaa.

Ilmastokriisi ja ympäristön tuhoutuminen eivät ole luonteeltaan muotivirtauksia.

Ilmastopolitiikasta

Yleisölle varmasti hyvin tuttu Lordi Nicholas Sternin raportti ilmaston lämpenemisen kustannuksista on yksiselitteinen. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen maksaa, mutta torjumatta jättäminen vielä enemmän, koska nopea lämpeneminen leikkaa rajusti tulevaa kasvua. Ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää. Nopea toiminta on halvempaa kuin viivyttely.

Meillä on noin 40 vuotta aikaa rakentaa infrastruktuuri kuten energiantuotanto ja liikennejärjestelmä uudelle perustalle. Talouskriisiä ja ilmastokriisiä on torjuttava yhdessä. Se on mahdollisuus luoda uutta työtä ja tehdä bisnestä. Te olette mukana päättämässä, onko Suomi etujoukoissa vai perässähiihtäjä.

Meidän täytyy luopua kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Se voi kuulostaa hyvin vaikealta, mutta ihmisyhteisöt ovat aiemminkin osanneet tehdä muutoksia teknologioissaan ja elämäntavoissaan. Kivikausi ei päättynyt siksi, että kivet loppuivat.

On teollisuuden ja elinkeinoelämän etu vaatia joulukuussa Kööpenhaminassa mahdollisimman tiukkaa ja kattavaa kansainvälistä ilmastosopimusta.
-Neutraalius: kehittyvät taloudet mukana, ei vääristäviä kilpailuetuja
-Ennustettavuus: tiukkaa sopimusta ei tarvitse jatkuvasti neuvotella uudelleen

USA:n uudesta hallinnosta löytyy haluja sopimuksen rakentamiseen. Kiina avainasemassa. Kansainvälisen elinkeinoelämän on painotettava Kiinalle sopimuksen tärkeyttä.

Suomalaisesta metsäteollisuudesta

Suomen erityisenä kysymyksenä on metsäteollisuuden rakennemuutos, joka alkoi jo ennen talouden taantumaa. Eukalyptus ja paperin kysyntä kasvavat samassa suunnassa. Suomalaisen metsäpolitiikan ja puun käytön on laajennuttava ja monipuolistuttava.

Metsäsektoria tutkimuksesta metsien hoitoon yhden on kehitetty yhden teollisuudenalan näkökulmasta. Nyt tarvitsemme monimuotoisuutta metsäsektorille. Tarvitsemme vaihtoehtoja metsänviljelylle ja avohakkuille. Vanhoja metsiä hakataan selluksi, mutta maasta ei löydy osaamista puukerrostalojen rakentamiseen.

Metsien käyttöön tarvitaan uutta ajattelua, joka yhdistää korkean osaamisen, innovaatiot sekä uudet tavat hoitaa metsää niin, niin että myös luonnon monimuotoisuudesta ja suojelutavoitteista kyetään huolehtimaan. Tämä on mahdollisuus, jos siihen vain uskalletaan tarttua.

Suomalaisten turvaverkoista

Viimeinen näkökulmana ympäristö ja taantuma –teemaan:

Tälläkin hetkellä maassamme on kymmeniä tuhansia ihmisiä työttömänä tai lomautettuna. Näiden ihmisten selviytyminen riippuu niistä turvaverkoista, joita heillä on. Paluu työelämään on mahdollista niille, joiden turvaverkot toimivat. Yksi suomalaisille tärkeä turvaverkko on luonto. Ihmisille luo toivoa ja helpotusta, metsissä samoilu, joillekin kanalintujen metsästäminen, sienestys ja marjastus. Luonnolla on merkityksensä siinä, miten ihmiset voivat ja jaksavat.

Kiitos.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *