« Kaikki artikkelit

Nuorille töitä – myös Sanssi-kortilla

Nuorilla on nyt vaikeampaa löytää töitä kuin muina aikoina, mutta toivosta ei kannata luopua. Nuorille pitkä työttömyysjakso heti opintojen päätyttyä tai työuran alussa saattaa olla lamaannuttava ja itsetuntoa nakertava kokemus. Nuorena koettu työttömyys näkyy urakehityksessä monesti pitkälle tulevaisuuteen.

Hallitus antoi maaliskuussa 77 miljoonan lisäbudjetin nuorille. Sen avulla arviolta 15 000 nuorta pääsee tuettuun työhön tai koulutukseen. Lisäbudjetin kolme tärkeintä toimenpidettä ovat nuorten yrittäjien tukeminen, nuorten palveluiden kuten ammatinvalintapsykologien lisääminen sekä palkkatuettu työ.

Sanssi-seteli on konkreettinen kortti, joka sisältää tietoa nuoren työllistävän työnantajan mahdollisuudesta palkkatukeen. Palkkatuen suuruus on enintään 550 euroa kuukaudessa.  Kortissa kerrotaan, että nuoren kanssa on jo sovittu palkkatuen saamisesta ja palkkatuki voidaan myöntää mikäli työantaja täyttää vaaditut kriteerit.

Tämän vuoden ajan on mahdollista palkata alle 25-vuotias yritykseen palkkatuella määräaikaiseen työsopimukseen välittömästi työttömyyden alettua. Ensi vuonna yritys voi saada palkkatukea alle 25-vuotiaan työllistämiseen, kun nuori on ollut työttömänä kolme kuukautta.

Välillä kuulee sanottavan, että yritykset vain käyttävät hyväkseen tukia. Tehdyt selvitykset kertovat muuta. Palkkatuki yksityiselle sektorille on nuoren itsensä jatkotyöllistymisen kannalta kaikkein tehokkain väline. Siksi Sanssi-kampanja on käynnistetty. Huomattavaa on myös, että yritysten lisäksi muut työnantajat, kuten yhdistykset, säätiöt ja kunnat, voivat saada palkkatukea määräaikaiseen työsuhteeseen ilman nuoren työttömyysjaksoa.

Jotta nuori saa Sanssi-kortin, on hänen rekisteröidyttävä työnhakijaksi, laadittava yhdessä TE-toimiston työntekijän kanssa työllistymissuunnitelma sekä otettava selvää itseään kiinnostavista työnantajista. Sanssi-kortilla halutaan myös kannustaa yrityksiä ottamaan vastuuta nuorten työllistämisestä.

Sanssi-kortti on saanut hyvin tuulta alleen ja kortista on otettu jo lisäpainoksia. Esimerkiksi Porin seudun TE-toimiston johtaja Satu Viitala kertoi Yle-uutisille (31.5.2010), että palkkatukipäätöksiä tehdään päivittäin ja että kortti on auttanut nuorten työpaikan saamista erityisesti palvelualoilla. Erityisen iloinen olen ollut saadessani lukea nuorten omia kokemuksia siitä, kuinka Sanssi-kortti tuntuu konkreettiselta ja on helpottanut töihin pääsyä.

www.sanssi.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *