« Kaikki artikkelit

Verotyöryhmän esitykset pohjustavat verovaaleja – kevennykset suunnattava pienituloisille

Koulujen, sairaaloiden ja lapsilisien säilyttäminen vaatii veronkorotuksia tulevalla hallituskaudella. Verotusta tullaan uudistamaan ja vaaleissa käydään keskustelu siitä, miten uudistukset tehdään. Martti Hetemäen verotyöryhmän väliraportti on hyvä lähtölaukaus tälle keskustelulle.

Tiivistetysti verotyöryhmä esittää yritys- ja pääomaverotuksen uudistamista, valtion tuloverotuksen keventämistä ja välillisen verotuksen kiristämistä.

Työryhmä esittää tuloverotuksen keventämistä kahdella miljardilla eurolla. Esitys on varsin reipas, kun tarkoituksena on saada julkisen talouden alijäämät kuriin. Kevennykset ovat perusteltavissa vain, jos ne lisäävät työllisyyttä ja tuovat näin itse asiassa enemmän verotuloja valtion kassaan.

Raportissa todetaan: ”suurimpia työntarjontavaikutuksia voidaan odottaa työttömiltä ja työvoimaan kuulumattomilta työntekijäryhmiltä, jos heidän kannustimiaan parannetaan. Samoin eläkeikää lähestyvien taloudellinen motivaatio jatkaa työssä paranee. Suomalaisten tutkimusten mukaan verotuksen ja sosiaaliturvan muutoksiin reagoivat herkimmin lähellä eläkeikää olevat, pienten lasten äidit, matalapalkkaiset ja opiskelijat.”

Jos ylipäänsä mihinkään veronkevennyksiin on varaan, ne pitää suunnata sinne, missä työllisyysvaikutukset ovat suurimmat eli pienituloisille. Tämä on oikeudenmukaista ja vähentää köyhyyttä.

Väliraportin toinen keskeinen ehdotus liittyy yritys- ja pääomaverotuksen uudistamiseen. Työryhmä esittää yhteisöveron alentamista 22 prosenttiin, pääomaveron korottamista ja listaamattomasta yhtiöstä saadun osingon verovapauden poistoa ja korvaamista osingon normaalituoton kevennetyllä verotuksella. Esitys on rakenteellisesti oikean suuntainen, mutta kokonaisuuden pitäisi tuoda valtion kassaan enemmän rahaa kuin viedä. Yhteisöveron alentaminen 22 prosenttiin tarkoittaisi, että Suomi lähtisi mukaan aggressiiviseen verokilpailuun, mikä ei ole mielestäni hyvä idea.

Ensi vuonna hallitus vakauttaa julkista taloutta korottamalla arvonlisäveroa yhdellä prosenttiyksiköllä sekä nostamalla energiaveroja. Leikkauksiin ei lähdetä. Nämä ovat järkeviä päätöksiä ja vähentävät velkaantumista. Laajemmat uudistukset tehdään vaalien jälkeen perusteellisen keskustelun ja äänestäjien antaman mandaatin perusteella kuten oikein on.

Itse toivon laadukasta keskustelua verotuksen kokonaisuudesta sen sijaan, että kukin esitys ammutaan yksi kerrallaan alas.

Vihreät ovat linjanneet oman näkemyksensä verotuksen kokonaisuudesta poliittisessa ohjelmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *