« Kaikki artikkelit

Harmaata taloutta kuriin

Veronkierto, työehtojen polkeminen ja muu harmaa talous piilottelee usein juuri alihankintaketjuissa. Tilaajavastuun tarkoituksena on, että esimerkiksi rakennusurakan tilaaja selvittää, että alihankkija on maksanut veronsa, eläkevakuutusmaksut, ja mitä työehtosopimusta noudatetaan.

On tietysti verottajan ja työntekijän etu, että yritykset hoitavat velvoitteensa. Ennen kaikkea se on kuitenkin rehellisen yrittäjän etu. Kilpailu vääristyy, kun jotkut hakevat etua tarjouskilpailuissa jättämällä verot maksamatta.

Tilaajavastuu on Suomessa nyt käytössä neljättä vuotta. Laki on ollut hyödyllinen ja edistänyt harmaan talouden torjuntaa. Tavoite reiluista työmarkkinoista on tullut yhtä tärkeämmäksi, joten laki kaipaa tehostamista. Yksi äärimmäisistä esimerkeistä on Olkiluodon surullisen kuuluisa ydinvoimatyömaa.

Tilaajavastuulain uudistaminen tehdään työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. Tilaajavastuun parantamisessa tärkeintä on lisätä tilaajan vastuuta koko alihankintaketjusta. Nykyisen lain mukaan tietoja tarvitsee selvittää vain alihankintaketjun ensimmäiseltä yritykseltä. Muun ketjun toiminta jää edelleen hämäränpeittoon. Vastuu koko alihankintaketjusta ei ole helppo kysymys, mutta tällaisista malleista on nyt enemmän kansainvälistä kokemusta kuin lain säätämisen aikaan.

Helsingin kaupunki vaatii jo nykyisin omilta alihankkijoiltaan tilaajavastuulain mukaiset tiedot koko alihankintaketjun osalta. Tämä olisi hyvä lähtökohta myös lainsäädännölle.

Suomessa on yli 250 000 työpaikkaa. Työpaikkojen valvontaan pitää olla riittävästi resursseja, mutta ennen kaikkea työkaluja hajautetun, yritysten ja työntekijöiden oman valvonnan tehostamiseen. Tilaajavastuulain mukaisten tietojen tarkistaminen on tehtävä helpoksi. Nyt tiedot ollaan kokoamassa julkiseen rekisteriin, mikä lisää merkittävästi läpinäkyvyyttä. Myös Suomen Yrittäjät ovat juuri ottaneet kantaa tämän puolesta.

Harmaan talouden torjunta on tärkeä osa Kiviniemen hallituksen ohjelmaa. Menossa on useita merkittäviä uudistuksia, joista osa on jo eduskunnan käsittelyssä. Näistä tärkeimpiä ovat käännetyn arvonlisäveron käyttöönotto ja verottajan vertailutietotarkistusten mahdollistaminen luottolaitoksiin.

Yritysten välinen tasapuolinen kilpailu ja reilut työmarkkinat vaativat jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *