« Kaikki artikkelit

Lyhyt kirjoitus Japanista

Ympäristövaliokunnan delegaatio saapui Tokioon maanantaina aamulla, kellon ollessa Suomessa noin kolme yöllä.

Maanjäristys ja tsunami ovat läsnä Japanin poliittisessa keskustelussa, pääministeri Naoto Kan kaatui ainakin osin luonnonkatastrofin ja sen jälkihoidon seurauksena. Kun Japanissa puhutaan kriisistä, se tarkoittaa maaliskuun 2011 luonnonmullistuksia ja ydinonnettomuutta, ei Euroopan rahoitusvakautta.

Tärkeimmät teemat kriisin seurauksista ovat jälleenrakennus ja energiapolitiikan uudelleenarviointi. Japanin yli 50 ydinvoimalasta vain 12 on tällä hetkellä toiminnassa. Lupia muiden reaktoreiden uudelleenkäynnistämiselle ei ole vielä annettu, ja uudet turvallisuusarvioinnit ovat kesken. Japanilaisista yli 70 prosenttia katsoo että Japanin tulisi luopua ydinvoimasta. Samaa esitti myös edellinen pääministeri, uusi pääministeri Noda on ollut kannanotoissaan varovaisempi, mutta energiapolitiikan uudelleensuuntaamista tehdään silti käytännössä.

Japani on korvannut ydinenergiaa fossiilisella tuontienergialla, erityisesti nesteytetyllä maakaasulla. Uusiutuvan energian syöttötariffi on tullut voimaan elokuussa, uusiutuvan energia osuus on tällä hetkellä tavattoman pieni, mutta kasvun mahdollisuudet ovat suuret. Japanilaisten yritysten osaaminen tehokkaissa teknologioissa on korkeaa ja maalla on perinnettä tutkimus- ja kehityspanostusten hyödyntämiseen.

Suomalaissyntyinen kansanedustaja Marutei Tsurunen on johtanut parlamentin luonnonkatastrofin hoitoa käsittelevää erikoisvaliokuntaa. Hän kertoi että erityistä huolta japanilaisten ydinreaktoreiden osalta herättää se, että Tokion eteläpuolelle sijoittuvan voimakkaan maanjäristyksen todennäköisyys on seuraavan kolmen vuoden aikana 90 prosenttia. Kukaan poliittinen toimija ei siksi halua ottaa vastuuta turvattomina pidettyjen laitosten uudelleen avaamisesta.

Vierailut Panasonicin nollaenergiataloa demonstroivassa kohteessa ja selvitykset Tokion alueen päästökauppajärjestelmästä olivat toiveikkaita esimerkkejä siitä, miten niinkin energiatehokas yhteiskunta kuin Japani voi tehdä energian tehokkaamman käytön hyväksi. Kaikkea fossiilista energiaa ja ydinvoimaa ei tarvitse korvata uudella energiantuotannolla, vaan niitä voidaan korvata myös uusilla älykkäillä ideoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *