« Kaikki artikkelit

Toinen kirjoitus Japanista

Ympäristövaliokunnan Japanin-matkalle osallistujat ovat melkein kaikki ensikertalaisia Japanissa. Minusta on kuitenkin näyttänyt siltä, että kaikki, ovat onnistuneet ojentamaan käyntikortin sujuvasti ja kohteliaasti kahdella kädellä. Erinomaisia kumarruksia on myös ollut nähtävillä.

Tokiossa on marraskuussa alkavaa ruskaa, lämmin, ja sisällä rakennuksissa on myös aika lämmin, koska ilmastoinnin määrää säännöstellään sähkönsäästön vuoksi. Ja miksi voi sanoa, että 13 miljoonan ihmisen suurkaupungissa on ruska? Koska Tokiossa on sinne tänne kätkettynä puistoja, oikeastaan kaupunki pilvenpiirtäjineen ja viidennen kerroksen tasolla kulkevine moottoriteineen tuntuu usein melko vehreältä. Ja kyllä, moottoriteillä ajavilta peritään tietulli, niitä ilman ei selviä nykyään kuin Suomessa.

Tokion metropolialueella on ollut keväästä 2010 käytössä päästökauppajärjestelmä. Ensimmäisen viisivuotiskauden tavoitteena on vähentää päästöjä 7 prosenttia ja seuraavan viisivuotiskauden tavoitteena on 17 prosentin vähennyt. Päästökaupassa on mukana 1300 suurinta kuluttajaa, niin teollisuuslaitoksia kuin yksityisiä ja julkisia toimistorakennuksiakin. Kauppakeskuksilla on myös velvollisuus vähentää päästöjään.

Rakennusten päästöjen vähentämisessä on käytetty parannuksia peruskorjausten yhteydessä, aurinkopaneeleja, LED-valoja, ilmastoinnin säätämistä eri tavoin, ilmastoinnin tarpeen vähentämistä kattopuutarhojen ja automaattisesti toimivien ulkokaihtimien avulla.

Tänä vuonna luonnonkatastrofin ja ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena sähkönsäästötoimenpiteet ovat olleet pakollisia ja voimakkaita. Päästökauppajakson tavoitteet on arvioiden mukaan ylitetty selvästi. Osa toimenpiteistä on kuitenkin sellaisia, jotka halutaan korvata kestävämmillä ja mukavammilla ratkaisuilla. On parempi jos rakennuksessa on antureilla toimiva ilmastointijärjestelmä joka ilmastoi ne tilat joissa on ihmisiä kuin että koko rakennus on vähän hikinen koko ajan.

Tokion metropolialueella asuu 13 miljoonaa ihmistä, mutta alueen hiilidioksidipäästöt ovat alhaisemmat kuin Suomen. Eli ihan huonosta tilanteesta Tokio ei ole lähtenyt parantamaan ilmastosuoritustaan.

Japanilaisia kiinnostaa uusiutuvan energian mahdollisuudet nyt enemmän kuin koskaan. Tämän viikon maanantaina ja tiistaina Suomi on ollut yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa järjestämässä Nordic Green nimistä -seminaaria, jossa yritykset, tutkimuslaitokset ja viranomaiset ovat esitelleet pohjoismaisia uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden ratkaisuja. Seminaarissa oli menestys.

Ja kyllä, olen nähnyt naisia lyhyissä hameissa ja nilkkasukissa, lyhyissä hameissa ja polvisukissa ja lyhyissä hameissa ja yli-polven-sukissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *