« Kaikki artikkelit

Kolmas kirjoitus Japanista

Nopea juna Tokiosta Kiotoon ajaa 520 kilometrin matkan kahdessa tunnissa ja vartissa. Nopea juna Shinkansen on kulkenut vuodesta 1964. Tänään junaa ajoi kaunis nainen valkoisissa hanskoissa. Asemille saavuttiin aikataulun mukaan joko sekunnilleen tai neljän sekunnin heitolla. Junassa matkustajat nuokkuvat tai syövät lounasta lounaslaatikoista. Vastaantuleva juna näytti humoristiselta sammakolta, eikä kahden junan ohittaminen tuntunut junan sisällä juuri missään. Matkustajaa kohti hiilidioksidipäästöjä syntyy 12 kertaa vähemmän kuin matkan teossa lentokoneella.

Maanjäristyksen tuhoamien alueiden jälleenrakennus on yksi tärkeimmistä kysymyksistä Japanissa. Veroja aiotaan korottaa jälleenrakennusta varten, aikeita on muun muassa nostaa liikevaihtovero 5 prosentista 10 prosenttiin. Verojen korotus lienee perusteltua myös korkean velkaantumisen tähden.

Jälleenrakennus nähdään myös mahdollisuutena. Tuhoa kärsineet alueet halutaan rakentaa kestävästi, tsunamien ulottumattomiin, ja uusista alueista halutaan tehdä uuden energiatehokkaan rakentamisen malliesimerkkejä. Tämä kaikki ei kuitenkaan ole helppoa, päätösvalta kaavoituksesta on hajautettu alueille itselleen joten kaikkea ei voi tehdä keskusjohtoisesti. Osa ihmisistä haluaa myös muuttaa pysyvästi pois tuhoutuneilta alueilta, monet ovat huolissaan ydinonnettomuuden seurauksista.

Nollapäästöiset asuinrakennukset ovat olleet esillä matkalla paljon. Panasonicin demonstraatiokeskuksessa meille esiteltiin tyyppitalo, jolla ei ole lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Talo oli energiatehokas, ja ilmastoinnin ja lämmityksen säätäminen tehtiin huolellisesti. Energiana käytettiin aurinkoenergiaa, aurinkokennon avulla johdettiin energiaa vetypolttokennoon, joka tuotti tarvittavan sähkön ja lämpimän veden.

National institute of environmental studies oli mukana projektissa jossa Yokohamaan oli valmistumassa pieni asuinalue nollaenergiataloja. Toimintaperiaatteet olivat pitkälle samankaltaisia. Nyt olemassaolevalla teknologialla ei ole hirveän vaikeaa tehdä japanilaisessa ilmanalassa nollaenergiataloja. Panasonicin arvio talokohtaisen polttokennon saamisesta kaupalliseen valmistukseen oli vuosi 2013. He arvioivat että heidän talotyyppinsä olisi hinnaltaan 1,4 kertaa tavallisen omakotitalon hinta, mutta asukkaat toki säästävät polttoainekustannuksissa.

Panasonicin demokeskuksessa näytettiin myös 3D-tekniikalla lyhytelokuvia Unescon maailmanperintökohteista. Delegaatio oli niistä kuvista kohtuullisen innoissaan. Yellow Stone National Park!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *