« Kaikki artikkelit

Lohen puolesta 2013

[caption id="attachment_698" align="alignleft" width="550"] Itämeren lohi. Kuva Riku Lumiaro/Itämeriportaali[/caption]

Lohet kuohuttivat eduskuntaa poikkeuksellisen paljon vuosi sitten syksyllä. Eri valiokunnissa käytiin tiukkasanaista keskustelua Itämeren lohen sallituista saaliskiintiöistä tälle vuodelle. Kansanedustajat eri puolueista olivat tyytymättömiä siihen, että maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen halusi kasvattaa uhanalaisen lohen saalikiintiöitä reippaasti yli sen, mitä tutkijat tai Euroopan komissio olivat esittäneet.

Kansanedustajat kritisoivat lohipolitiikkaa eri lähtökohdista. Jotkut pitävät järjettömimpänä taloudellista tuhlausta: sitä että lohet istutuksia tuetaan suuremmalla summalla kuin mikä on sen saaliin arvo. Pohjoisen edustajat puolustavat jokivarsien asukkaita ja yrittäjiä.

Minulle kysymys on muiden asioiden ohella luonnon monimuotoisuudesta. Itämeren lohi on äärimmäisen uhanalainen, osa sen geneettisestä monimuotoisuudesta on jo nyt menetetty pysyvästi ja olemme vaarassa menettää loputkin lohestamme, ellemme toimi nykyistä järkevämmin. Tutkijat ovat esittäneet kalastuksen keskeyttämistä toistaiseksi kunnes kannat ovat elpyneet.

Eduskunnassa myös ammattikalastajilla on vahvat puolustajansa, mutta mitä lopulta kalastetaan jos uhanalaiset kalakannat menetetään kokonaan? Eihän maa- ja metsätalousministeriö esitä saimaannorpallekaan metsästyskiintiötä.

Ympäristövaliokunta totesi noin vuosi sitten: ”Valiokunta korostaa, että useiden Itämeren luonnonvaraisten lohikantojen tila on tällä hetkellä hälyttävä. Itämeren luonnonlohikannoista huomattava osa on jo vuosikymmeniä sitten menetetty voimalaitosrakentamisen ja saastumisen seurauksena. Jäljellä olevien luonnonvaraisten lohikantojen kutunousun kasvattamisesta jokiin on huolehdittava siten, että saavutetaan kasvava emokalamäärä ja säilytetään Itämeren luonnonlohikantojen jäljellä oleva monimuotoisuus. Tämä edellyttää koko Itämeren lohipolitiikan suunnan huomattavaa muuttamista.”

Tulevina viikkoina hallitus päättää kantansa ensi vuoden lohikiintiöistä. Suomen ei pitäisi Euroopan unionissa olla siinä rintamassa joka ei yritäkään huolehtia kalakannoista kestävästi. Monet kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kansanedustajat ovat eduskunnassa puolustaneet lohta. Toivottavasti he nyt vaativat ministereiltään samaa.

Vihreiden äänestäjät onneksi voivat luottaa siihen että vihreät puolustavat luonnonlohta niin hallituksessa kuin eduskunnassa.

 

Tämä puheevuoro pidettiin Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 29.9.2012

Kommentit

 1. Juha

  Hyvää asiaa! Vaikka puhuitkin nyt pääosin lohesta koskee tämä sama asia myös taimenta eikä pelkästään Itämerestä jokiin nousevia ns. ”meritaimenia” vaan koko Eteläisessä Suomessa erilaisissa puroissa, joissa ja järvissä eläviä kantoja, jotka ovat todellisuudessa huomattavasti uhanalaisempia kuin Itämeren lohi. Myös taimenen osalta olisi oikein kiva kuulla puolustavia puheenvuoroja ja saada Suomeen oikeasti lohikalakantoja suojeleva järjestelmä joka ulottuisi lähdepuroilta merelle asti.

 2. PM

  Saimaanlohia on ehkä 100 kpl ja Saimaannieriöitä 50 kpl ja heti kriittisimpien vesialueiden ulkopuolella troolataan!!

  Koneellinen nouttaus vaan tilalle ja vapaa-ajan kalastajille uistelukilpailuihin jalokaloille vapautuspakko. Ruotsissa on haukikisoja, joissa kalat vapautetaan pyynnin jälkeen.

 3. JS

  Mitenköhän käy Karin aloitteelle verkkokalastuskiellon pidentämisestä ja laajentamisesta Vantaanjoen suualueella, kun nämä suuretkin linjanvedot menee päin prinkkalaa? Ei ole vielä varmaan käsitelty?

  http://vimeo.com/50751870

  Linkissä nimimerkki Holmesin video Vanhankaupunginpatoon hyppivistä taimenista. Lohia joella ei olekaan enää muutamaan vuoteen kunnolla näkynyt, joten eipä ole sitten kutuakaan. Todistaa vain sen, ettei istukkaista ole nousemaan kudulle ja että merellä lohen pyynti on ainakin tehokasta. Onneksi työ taimenien parissa tuottaa tulosta, mutta jokeen laskettava jätevesi tappaa pääuomassa kutevien kutua. Taimenista ne, jotka ylipäätään löytävät oikean nousuväylän suulla, nousevat joen puroihin ja samalla suojaan jätevesipäästöiltä, joita uutisten mukaan on taas tapahtunut. Harvat lohet eivät tätä osaa tehdä ja niiden kutu kärsii pääuomassa.

  Ei kyllä haittaisi, jos tuohon patoon tulisi jokin ratkaisu joka mahdollistaisi kaloille suoran nousun. Nyt jotkin eivät sitten löydä naapuriväylää ja lähtevät takaisin meren suuntaan ja joutuvat noihin onnettomiin verkkoihin.

  Taannoisessa Erä-lehdessä oli juttu Vantaanjoesta ja haastattelussa oli ELY:n tai jonkun muun puljun kalastusbiologi, joka ajoi laajempaa nousuväylää Vantaanjoen suun merialueelle. Ei haittaisi jos vihreät antaisivat poliittista tukea tällä asialle, jota tuo Karin aloite toki on. Jätevesipäästöjen lopettamisen tärkeydestä on varmaan turha enempää mainita. Jukka Relander on varmaan Karin lisäksi paras vaihtoehto vaaleissa niille helsinkiläisille, jotka haluavat Vantaanjoelle parannuksia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *