Alueellinen eriytymine estettävä
Elämme maailmassa, jossa enemmän ihmisiä asuu kaupungeissa kuin maaseudulla. Suomessa kaupungistuminen alkoi myöhään, mutta täälläkin on asunut enemmän ihmisiä kaupungeissa jo 1970-luvulta lähtien.
Kuntien välinen kilpailu kaupunkiseutujen sisällä on ollut esteenä alueelliselle tasa-arvolle ja yhteistyölle; yhteiskuntarakenne leviää hajanaiseksi ja kaupunkikeskuksissa asuu pienempituloisia kuin kehyskunnissa. Tämä johtaa siihen, että tasa-arvoisten palvelujen turvaaminen on hankalampaa. Kuntauudistuksella halutaan vastata muun muassa tähän ongelmaan.
Kaupunkikeskuksissa on vaarana kaupungin sisäinen eriarvoistuminen. Globaalilla tasolla kaupunkien sosiaalinen ja alueellinen eriytyminen eli segregaatio on paljon tutkittu ongelma. Maankäytön suunnittelulla ja asuntojen hinnoittelulla rajataan ihmisryhmiä pois tietyiltä alueilta. Syntyy asuinalueita, joista joillain asuvat hyvin toimeentulevat ja toisilla köyhät, joilla ei ole mahdollisuutta valita.
Suomessa alueellinen segregaatio on ollut huomaamattomampaa kuin maailman suurissa metropoleissa, mutta ilmiö ei ole vieras täälläkään. Esimerkiksi Jyväskylässä samalla alueella, Huhtasuolla, on sekä pienimmät keskitulot ja korkein työttömyysaste, kun taas Palokka-Puuppola-Jyskä-
Alueellisessa eriytymisessä on oleellista, että asuinalueiden ihmiset saavat itse osallistua alueidensa suunnitteluun ja parantamiseen. Meidän on rakennettava kaupunkejamme kaikkien ehdoilla, myös niiden jotka eivät tällä hetkellä saa ääntään kuuluviin.
Anni Sinnemäki, kansanedustaja, valtuutettu, kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsen, kunnallisvaaliehdokas, vihr, Helsinki
Paloma Hannonen, rakennus- ja ympäristölautakunnan pj., valtuutettu, kunnallisvaaliehdokas, vihr, Jyväskylä
Vastaa