« Kaikki artikkelit

Nuorisotakuu ei toteudu

Tällä viikolla julkaistiin maaliskuun 2013 työttömyysluvut.Työttömyys on kokonaisuudessaan kasvussa. Nuorten työttömyys kasvaa tällä hetkelle nopeassa tahdissa, vuodessa nuorten työttömien määrä on kasvanut neljänneksellä. Tarkat luvut löytyvät täältä. Vuosi sitten maaliskuussa nuoria oli työttömänä alle 30 000, nyt yli 37 000.

Nuorisotakuun oli tarkoitus tulla voimaan tämän vuoden alusta. Nuorisotakuu tarkoittaa sitä, että jokainen nuori saisi työpaikan, koulutuspaikan tai harjoittelupaikan viimeistän silloin, kun työttömyys on jatkunut kolme kuukautta. Nuorisotakuu ei ole toteutunut. Nuorista työttömistä jo melkein 30 prosenttia joutuu olemaan työttömänä yli kolme kuukautta. Tämä on suurempi osuus kuin vuosi sitten tai kaksi vuotta sitten.

Maaliskuussa 2011 yli kolme kuukautta jatkuneen työttömyyden kohtasi 18 prosenttia työttömistä nuorista, vuonna 2012 maaliskuussa 20 prosenttia ja nyt, vuoden 2013 maaliskuussa tuo osuus oli 28 prosenttia. Nuorisotakuu ei siis ole toteutunut ja itse asiassa nuorten kannalta tilanne on huonompi kuin vuosi sitten tai kaksi vuotta sitten.

Nuorisotakuu on ollut yksi hallituksen tärkeimmistä hankkeista. On siksi mielestäni erikoista, että kukaan hallituksesta ei ole oikeastaan kommentoinut tilannetta nuorten kannalta mitenkään.

Kommentit

 1. Heli

  Nuorisotakuu ei todellakaan toteudu! Mikäli nuori jättää lukion kesken, hän
  a) ei kelpaa työkkäriin, koska ikänsä puolesta on opiskelija
  b) ei kelpaa Kelalle, koskei ole opiskelija ja
  c) ei kelpaa sosiaalitoimeen, koska vanhempien pitää elättää opiskeleva nuori.

  Näin yhteiskunta jättää lukionsa kesken jättävän nuoren täysin tuuliajolle, häneen ei kohdistu mitään kannustimia hakea töitä ja/tai hakeutua opiskelemaan, koska vanhempien tulee elättää hänet. Jää täysin nuoren oman aktiivisuuden varaan hakeutua opiskelemaan, sillä silloin hän suloisen tekemättömyyden sijaan vain hommaa itselleen vähemmän vapaa-aikaa ja rahaa, kuin pakkopitäytymisellä vanhempiensa rahapussilla.

 2. Harri Halme

  Olen itsekin ihmetellyt, mitä se nuorisotakuu käytännössä oikein on. Anni Sinnemäki on oikeassa , nuorille ei ole saatu työpaikkoja lupausten mukaisesti. Työministeri Ihalainen puhuu vappuna Joensuussa. Onpa mielenkiintoista kuulla hänen kommenttinsa asiasta.

  • Manninen

   Hauska, erityisesti tuo ”Case Hämeenlinna”! Voisin kuvitella Hämeenlinnan ymmyrkäiset kuntapäättäjät, kun maailman media, YK ja Maailmanpankki tulevat kyselemään, miten teillä kaikki nuoret pääsi töihin.

   Ja nuoret joutuisivat lähtemään Madridiin, Ateenaan ja Rio de Janeiroon perustamaan uusia Wikimplace-paikkoja. Kurja juttu, onko pakko lähteä Madridiin ja Riioon :-[

   Hienoa-hienoa!

 3. entinen työtön nuori, nyt keski-ikäinen äiti

  Hyvä, että otit kantaa asiaan. Minua häiritsee vallalla oleva käsitys siitä, että jokainen työtön nuori on kouluttamaton, surkea hamppari, joka vieroksuu töitä.
  Ehkä vihdoinkin silmät avautuvat sille, että meillä vähät välitetään koulutettujen nuorien elämästä, koska työttömyysluvut vain pahenevat toimenpiteistä huolimatta. Syy ei siis ole nuorissa.
  Lisäksi toivon, että rohkenisit julkisesti avata tämän työllistämispalvelujen todellisuuden. Työpaikoilla näkee sen valitettavan selvästi, että nuoria työllistettyjä, työkokeilussa olevia ym. pidetään halpatyövoimana ja vitsaillaan ”orjista”. Heillä pyöritetään tehtäviä, joihin muuten pitäisi palkata työntekijä normaalilla työsopimuksella. Heitä ei ole tarkoituskaan ottaa pitempiaikaiseen työsuhteeseen, vaan kohta otetaan uusi työllistetty ja nuorille annetaan vääriä toiveita työurasta. Tämä ei ole oikein nuoria kohtaan. Tämän koin jo itsekin 90-luvulla, eikä tilanne ole muuttunut 20 vuoden aikana.
  Mutta tärkeintä olisi viimein nostaa esille se, että nuoret eivät ole tässä syntipukkeja. Työpaikan saa vain, jos työnantaja palkkaa työntekijän. Mutta mikäli työnantajat odottavat, että yhteiskunta maksaa kymmenientuhansien koulutettujen nuorten palkkaamisesta hyvitystä työnantajalle, niin ollaan todella heikoilla jäillä. Se viestii asenteesta ja täydestä arvostuksen puutteesta näitä nuoria kohtaan. Aivan samoin, kuin se oli 90-luvun laman aikana ja sen jälkeen.
  Viimeiseksi nostan syyttävän sormen niille kaikille työssä oleville työntekijöille, jotka tekevät ylitöitä palkatta. Te syötte näiden nuorien työttömien leivän. Eihän kukaan osta lehmää, jos saa maitoa ilmaiseksi.

 4. Marjo

  Niin, 10 kk on poikani armeijasta valmistumisesta eikä työtä ole löytynyt. Ammattikoulu käyty vieläpä hyvin paperein. Kukahan se instanssi on joka kantaa vastuun, kun nuoriso voi niin pahoin, jotta päätyy asiakkaaksi masennuksen vuoksi mielenterveystoimistoon, kun töitä ei löydy eikä yrittäjä vaivaudu vastaamaan hakemuksiin?! Olisi hienoa, jos joku ”kauluspaitaherra”, joskus kantaisi vastuun!

 5. avuton

  Voi, miksi nuorisotakuun ”varjopuolista” ei puhuta mitään? Olen 24 vuotias yh-äiti. Sain potkut vakituisesta työstäni, ja nuorisotakuun ansiosta pääsen syksyllä opiskelemaan.

  Kuulostaa hienolta, mutta opintotuessa ei huomioida lapsiani, joten raha ei yksinkertaisesti riitää opiskeluun.
  Nuorisotakuun vuoksi saan kolmen kuukauden karenssin jos kieltäydyn opiskelusta. Olen hakenut myös siivous töitä, mutta ilman ajokorttia en pääse edes siivoamaan. Puhelinmyyjän palkka on provisiopohjaista, joten en uskalla ottaa riskiä.

  Jos olisin 2 kk vanhempi, voisin opiskella ja saada ansiosidonnaista, jolloin pärjäisimme rahallisesti. Elämäntilanteeni on jo valmiiksi haastava, mutta asialle ei voi mitään.
  Laki ei jousta, kukaan ei neuvo miten tai minne valittaa, joten sossun asiakkuus on ainut vaihtoehto, jollen pian löydä mitä tahansa töitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *