« Kaikki artikkelit

Yleisen asevelvollisuuden uudistaminen

[caption id="attachment_875" align="aligncenter" width="1024"]Kuva: hugovk (CC by-nc-sa 2.0) Kuva: hugovk (CC by-nc-sa 2.0)[/caption]

Eduskunnassa keskusteltiin eilen valtioneuvoston selonteosta Suomen turvallisuuspolitiikasta. Minä puhuin kahdesta asiasta: yleisen asevelvollisuuden tulevaisuudesta ja arktisen luonnon suojelusta. Arktikseen palaan tässä blogissa myöhemmin, puolustusvoimien rahoista ja yleisestä asevelvollisuudesta tässä vielä pohdintaa.

Monien keskustelijoiden suurin murhe oli se, kuinka puolustusvoimien resursseja on tällä hallituskaudella leikattu. Melkein yhtä monet toivoivat, että ensi eduskuntakaudella puolustusvoimien rahoitusta voitaisiin reippaasti lisätä. Minä en usko, että tämä tulee onnistumaan.

Kaikilla hallinnonaloilla tämän hallituskauden säästöpäätösten jälkeen on luultavasti kipeä tarve siihen, että resursseja tarvittaisiin ensi hallituskaudella lisää. eivä Suomen talouden kasvunäkymät eivät kuitenkaan näytä siltä, että meillä olisi varaa tulevina hallituskausina määrättömästi lisätä eri hallinnonalojen resursseja.

Nyt valmistuneen selonteon jälkeen on syytä pohtia, miten tulevina vuosikymmeninä Suomelle taataan uskottava puolustus. Valikoivan asevelvollisuuden olisi syytä olla mukana tässä tarkastelussa. Uskottava maanpuolustus ei ole enää kiinni varuskuntien määrästä tai reservin koosta.

En usko, että voimme pitää samaan aikaan kiinni sekä vanhoista tavoista maanpuolustuksen järjestämiseksi että uskottavasta puolustuksesta. Rahat eivät tulevaisuudessakaan riitä kaikkeen: laajaan reserviin ja kallistuvaan aseteknologiaan. On tehtävä valintoja. Valikoiva asevelvollisuus paitsi vähentäisi puolustusvoimien menopaineita myös pidentäisi työuria.

Pienempi reservi ja pienemmät sodan ajan joukot voitaisiin varustaa paremmin kuin nykyinen eurooppalaisittain poikkeuksellisen suuri armeijamme. Yleistä asevelvollisuutta Euroopassa ei ole enää Suomen lisäksi muualla kuin Kreikassa ja Kyproksella.

Toivon vilpittömästi, että kun nyt työtä seuraavan hallituskauden pohjaksi ryhdytään tekemään, niin ainakin siinä valmistelussa oltaisiin ennakkoluulottomia ja arvioitaisiin erilaisia vaihtoehtoja.

Vihreät julkaisivat linjauksensa valikoivasta asevelvollisuudesta ja Suomen turvallisuuspolitiikasta vuonna 2010.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *