« Kaikki artikkelit

Onko Saksan tie meidän tiemme?

[caption id="attachment_910" align="aligncenter" width="800"]turbiini Kuva: epSos.de (CC by 2.0)[/caption]

Suomen energiapoliittisessa keskustelussa on viime vuosina viitattu usein Saksan energiavallankumoukseen, Energiewendeen, joka nytkähti uuteen vaiheeseen Fukushiman vuoden 2011 ydinonnettomuuden seurauksena. Saksa otti tavoitteeksi vähähiilisen yhteiskunnan. Uusi energiapolitiikka perustuu pääasiassa uusiutuviin energialähteisiin ja on entistä energiatehokkaampi. Ydinvoimasta luovutaan.

Suomalaisessa keskustelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että Saksassa on rakennettu tämän päätöksen jälkeen lisää hiilivoimaloita. On esitetty väite, että hiili korvaa Saksassa ydinvoimaa. Huomaamatta täällä on jäänyt se, ettei hiilivoimalla todellisuudessa ole Saksassa tulevaisuutta.

Selväsanaisimmin tämän on todennut suomalainen konsulttiyhtiö Pöyry Ison-Briannian energia- ja ilmastonmuutosministeriölle tekemässään raportissa.

Saksassa uusien ruskohiilivoimaloiden kapasiteetti lisääntyy vuoteen 2015 mennessä kahdeksalla gigawatilla. Pöyryn mukaan tämä ei kuitenkaan liity päätökseen ydinvoiman alasajosta vaan on seurausta vuosien 2007-2008 markkinatilanteesta, EU:n päästökauppajärjestelmän väliaikaisista ilmaisista päästökiintiöistä sekä ruskohiilivoimaloiden rakennuttajien haluttomuudesta peruuttaa jo alkaneita projekteja toimintaympäristön muututtua.

Nousevien pääomakustannusten, hiilivoimaa vastustavan ympäristöliikkeen, uusiutuvien energianlähteiden suosimisen, talouden taantuman, laskevan kysynnän ja hiilidioksiditonnin odotetun kallistumisen vuoksi hiilivoima ei Pöyryn arvion mukaan tule olemaan nyt tai lähitulevaisuudessa houkutteleva sijoituskohde Saksassa. Tästä syystä suuri osa suunnitteilla olevista hiilivoimaloista on joko peruttu tai pantu jäihin eikä uusia suunnitelmia ole näköpiirissä.

Saksassa on samaan aikaan investoitu kiihtyvällä tahdilla uusiutuvaan energiaan. Kun Suomessa uusiutuvien osuus sähköntuotannossa on polkenut paikallaan noin 20-25 TWh:ssa lähinnä vesivoiman osuuden vaihtelusta johtuen koko viime vuosikymmenen, Saksassa uusiutuvilla tuotetun sähkön osuus on kolminkertaistunut 40 TWh:sta yli 120 Twh:iin vuosina 2000-2011.

Vuonna 2012 uusiutuvien osuus maan sähkönkulutuksesta nousi 22,9 prosenttiin, kun se vielä vuonna 2011 oli 20,5 prosenttia. Kasvua on siis tullut vuodessa 11,7 prosenttia. Huima vauhti johtuu uusiutuvalle energialle asetetuista syöttötariffeista ja taatuista sähköverkkoyhteyksistä. Uusiutuvan energian teollisuus työllistää Saksassa virallisten arvioiden mukaan yli 370 000 ihmistä.

Vihreä saksalaismeppi Reinhard Bütikofer kävi viime viikolla Helsingissä vierailulla puhumassa eurooppalaisesta teollisuuspolitiikasta. Teollisuuden rakennemuutos onkin energiaratkaisujen ohella tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi 2013 valtiopäivien avajaispuheessaan, että Saksan ja Japanin päätökset luopua ydinvoimasta voivat merkitä suurta käännettä ja patisti yrityksiä panostamaan ympäristöteknologiaan. Suunta on jo oikea: Suomessa teollisuuden cleantech-sektori kasvoi vuonna 2012 peräti 15 prosenttia.

Saksa on energiavallankumouksen eturintamassa eikä Suomella ole varaa jäädä energiapolitiikan perässähiihtäjäksi.

 

Blogimerkintään on 27.5. klo 14.15. lisätty kohta: "Kun Suomessa uusiutuvien osuus sähköntuotannossa on polkenut paikallaan noin 20-25 TWh:ssa lähinnä vesivoiman osuuden vaihtelusta johtuen koko viime vuosikymmenen, Saksassa uusiutuvilla tuotetun sähkön osuus on kolminkertaistunut 40 TWh:sta yli 120 Twh:iin vuosina 2000-2011."

Kommentit

 1. Jaakko Suorsa

  Hei,

  anteeksi, mutta eräs seikka pisti silmään kirjoituksessasi. ”Vuonna 2012 uusiutuvien osuus maan energiankulutuksesta nousi 22,9 prosenttiin, kun se vielä vuonna 2011 oli 20,5 prosenttia. Kasvua on siis tullut vuodessa 11,7 prosenttia.”
  Minun laskujeni mukaan kasvua on ollut vuodesta 2011 vuoteen 2012 2,4 prosenttia.

  Terveisin,
  Jaakko

 2. Anni

  Hei Jaakko!

  Kiitos kommentistasi. Uusiutuvien osuus Saksan energiankulutuksesta on kasvanut tosiaan 2,4 prosenttiyksikköä, eli 11,7 prosenttia. Jos osuuden kasvu olisi ollut esimerkiksi 5:stä prosentista 10 prosenttiin, kasvu olisi ollut 5 prosenttiyksikköä, mutta 100 prosenttia.

  Anni

 3. Tuomas Vanhanen

  Moikka Anni!

  Voisitteko korjata kohdan ”Vuonna 2012 uusiutuvien osuus maan energiankulutuksesta nousi 22,9 prosenttiin, kun se vielä vuonna 2011 oli 20,5 prosenttia.”

  Muotoon: ”Vuonna 2012 uusiutuvien osuus maan sähkönkulutuksesta nousi 22,9 prosenttiin, kun se vielä vuonna 2011 oli 20,5 prosenttia.”

  Halusin laittaa tuon työni lähteisiin ja siksi kommentti 🙂

  [Kokonais]energiankulutuksesta uusiutuvat kattoivat 12,6% vuonna 2012.

  Lähde: http://www.erneuerbare-energien.de/fileadmin/Daten_EE/Dokumente__PDFs_/hgp_d_ppt_2012_fin_bf.pdf

 4. Scientist

  Nyt kyllä on toisenlaistakin tietoa tämän vuoden osalta, ruskohiilen ja kivihiilen osuus on noussut 4 TWh ja tuulen ja auringon osuus vähentynyt hieman. Ei siis näytä menevän niinkuin on suunniteltu. Suomessa uusiutuvien osuus sähköntuotannosta on paljon suurempi (noin 40%) kuin Saksassa ja esim. Fortumin tuotannosta noin 90% on päästötöntä (uusiutuvat +ydinvoima). Helsinki sen sijaan tuottaa 90% energiastaan fossiilisilla (hiili, kaasu pääasiassa). Shame on Helsinki. Menkääpä tutustumaan Tukholmaan tai Kaakkois-Suomeen (KSS Energia9, jossa energiasta tuotetaan noin 70% uusiutuvilla lähteillä,

 5. Scientist

  Hei

  Vielä tarkennusta Suomen lukuihin. Suomessa uusiutuvilla (vesi, tuuli, bio) tuotettiin viime vuonna noin 40 TWh, jonka osuus koko tuotetusta sähköenergiasta (68TWh) oli noin 60%. Ei siis mikään huono luku. Saksa on kaukana jäljessä meistä ruskohiilineen. Kaikenkaikkiaan Energiewende on kyllä mielenkiintoinen kokeili, hyvä jos onnistuu. Economistin viimeisessä numerossa oli muuten artikkeli Saksan energiaongelmista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *