« Kaikki artikkelit

Uusi parempi kalastuspolitiikka

[caption id="attachment_938" align="aligncenter" width="960"]Beniniläinen kalastusvene (Kuva: Erkki Perälä) Beniniläinen kalastusvene (Kuva: Erkki Perälä)[/caption]

Nyt on syytä olla iloinen. EU sai aikaan linjaukset kalastuspolitiikan uudistamisesta. Ehdotus uudeksi kalastuspolitiikaksi on suuri edistysaskel kalakantojen turvaamisessa ja sosiaalisesti kestävän kalastuspolitiikan luomisessa. Uudistuksen tavoitteena on lopettaa kalakantojen ylikalastus.

Eduskunnassa on oltu tällä kaudella hiilenä maa- ja metsätalousministeriön taantumuksellisista kannoista kalastuspolitiikassa. Valiokunnissa on haluttu varmistaa Itämeren luonnonlohikantojen säilyminen, eikä aina ole ollut ihan täyttä varmuutta siitä, ottaako ministeriö tämän tavoitteen vakavasti. Saavutettu neuvottelutulos vastaakin melko hyvin niitä kantoja, joita eduskunnalla on ollut uudistukseen.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiitti tiedotteessaan EU:n uusia kalastuslinjauksia ja totesi: ”Tärkeää uudistuksen läpimenolle oli poliittinen tuki, jota tuli sekä Suomen eduskunnasta että Euroopan parlamentista.”

Kalasaaliiden poisheittäminen on ollut yksi kalastusteollisuuden järjenvastaisimmista piirteistä. Pahimpien arvioiden mukaan jättimäisiltä troolareilta on heitetty pois jopa 80 prosenttia saaliista. Saaliin poisheittämisen kielto onkin yksi tärkeimmistä tämän uudistuksen merten luonnonvaroja säästävistä toimista. Saaliin poisheittokieltoa lievennettiin alkuperäisestä, mutta tehty päätös on yhtäkaikki merkittävä muutos parempaan.

Kalastuspolitiikan uudistusta ovat luonnonsuojeluliiton lisäksi kiittäneet myös Greenpeace ja Euroopan parlamentin vihreä ryhmä.

Ruotsalainen vihreä europarlamentaarikko Isabella Lövin nosti esiin erityisesti sen, kuinka EU:n kalastuslaivaston mahdollisuuksia ylikalastaa kehitysmaiden vesillä estetään. Esimerkiksi Länsi-Afrikan vesillä eurooppalaisten alusten toimesta on tuhottu paikallisten kalastajien kalastus- ja toimeentulomahdollisuuksia. Uudistuksessa halutaan suojella kalastajia ja inhimillisen mittakaavan kalastusta suuren mittakaavan kalastusteollisuudelta.

Greenpeace painottaa myös uuden kalastuspolitiikan sosiaalisesti kestävämpiä päämääriä, rannikkokalastusta harjoittavien kalastajien mahdollisuuksien parantumista ja sitä, että kehitysmaiden kalavarojen ylikalastus kielletään.

Nyt tuntuu siltä, että kalastuspolitiikan uudistus on yksi suurimmista ympäristöpoliittisista edistysaskelista, mitä Euroopassa on viime vuosina tehty.

Niille, joita kalastuspolitiikan ihmeelliset kiemurat ja meriemme paikoin järkyttävä tilanne kiinnostaa enemmän, suosittelen luettavaksi Emma Karin ja Kukka Rannan kaunista kirjaa Kalavale. Kirjaa ei enää saa kaikista kirjakaupoista mutta kirjastosta kyllä!

Suomalasille kuluttajille suunnattu WWF:n kalaopas auttaa meitä kuluttajia tekemään valintoja, jotka ovat linjassa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän kalastuspolitiikan kanssa.

Kommentit

  1. mohammed adbi mohammed abdi

    Joka kerta kun kuulee punavihermädättäjän riemuitsevan jostain tietää asian olevan helvetn huono juttu KAIKILLE.En tiedä tästä asiasta mitään mutta jos sinnetännemäen kaltainen vajaaälyinen pelle pitää sitä hyvänä se ei aivan varmasti sitä ole.

    • Anni

      Kannattaa perehtyä kalastuspolitiikkaan, jos ei vielä tiedä siitä mitään. Asialla on yllättävän monia ulottuvuuksia lähiten vesiemme tilasta päätyen siirtolaisuuteen ja työllisyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *