« Kaikki artikkelit

Kuinka Hollanti lakkautti turkistarhauksen

[caption id="attachment_959" align="aligncenter" width="640"]vangemert Kuvassa SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, kansanedustaja Anni Sinnemäki, SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist ja Bont voor dieren -järjestön toiminnanjohtaja Nicole van Gemert.[/caption]

Usein turkistarhauksen kieltämistä koskevassa keskustelussa väitetään, ettei turkistarhausta ole kokonaan kielletty missään maassa, jossa se olisi merkittävä elinkeino. Tämä ei pidä paikkaansa.

Hollantilaisen Bont voor dieren -järjestön toiminnanjohtaja Nicole van Gemert kävi  puhumassa Hollannin turkistarhauskiellosta eduskunnassa tällä viikolla.

Hollanti päätti luopua minkkitarhauksesta siirtymäajalla viime vuoden lopulla. Tämä tarkoitti samalla koko turkiselinkeinon lakkauttamista vuoteen 2024 mennessä, sillä kettujen ja chinchillojen tarhauksesta maa oli päättänyt luopua jo aiemmin.

Erityisen merkittävän päätöksestä tekee se, että Hollanti on maailman kolmanneksi suurin minkkiturkisten tuottaja. Koko turkisalan vientituloiksi on arvioitu jopa 300 miljoonaa euroa vuodessa. Turkistarhauksen lakkauttaminen ei siis ole Hollannissa taloudellisesti vähäpätöinen asia. Siirtymäajan lisäksi turkistarhaajille muun muassa kompensoidaan heidän tarhoihin tekemiään investointeja.

Syyt turkistarhauksesta luopumiselle olivat eettiset. Turkiseläinten kohtelu ei ole eläintensuojelun näkökulmasta kestävällä pohjalla Hollannissa, kuten se ei ole Suomessakaan. Ketut ja minkit eivät pääse toteuttamaa lajityypillistä käyttäytymistään vaan joutuvat virumaan alle neliömetrin kokoisissa häkeissä koko elämänsä. Luonnossa niiden reviirit voivat olla useiden hehtaarien laajuisia.

Hollannin päätös oli seurausta turkistarhauksesta käydystä yhteiskunnallisesta keskustelusta, joka oli alkanut eläinaktivistien toimesta jo 1970-luvulla. Lopulta hollantilaisista yli 90 prosenttia oli sitä mieltä että eläimiä ei ole oikein tarhata häkeissä turkisten tuottamista varten. Puolueista myös suurin osa oli kääntynyt tarhauskiellon kannalle. Väsymätön työ tuotti tulosta ja tarhauskielto käy toteen kymmenen vuoden päästä. Jos se on mahdollista Hollannissa, se on mahdollista jonain päivänä myös Suomessa.

Nicole van Gemertin olivat kutsuneet Suomeen Turkistarhaton Suomi -kampanjan edustajat.

Kommentit

  1. Jani-75

    Anteeksi nyt vaan,mutta Suomessa ei ikinä tulla tarhausta kieltämään ei siirtymäajalla eikä muutenkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *