« Kaikki artikkelit

On tasa-arvoisen avioliittolain aika

Tänään eduskunta äänestää siitä, hyväksyykö se tasa-arvoisen avioliittolain.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on jo voimassa Ranskassa, Luxemburgissa, Britanniassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa ja Espanjassa, Portugalissa sekä useissa latinalaisen Amerikan maissa, joissa katolisella kirkolla on ollut perinteisesti vahva asema. Lisäksi Yhdysvaltojen osavaltioista jo 32:ssa on tasa-arvoinen avioliittolaki ja se on piakkoin tulossa voimaan kolmessa muussa osavaltiossa.

Kuten kansalaisaloitteessa on todettu, Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole mahdollinen. Suomi on aikanaan ollut suunnannäyttäjä tasa-arvossa, hyväksyimme ensimmäisenä maailmassa naisten äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden. Nyt suunnannäyttäjästä uhkaa tulla perässä laahustaja.

Suomen kansalaiset ovat jo hyväksyneet tasa-arvoisen avioliittolain. Taloustutkimuksen syksyllä 2013 teettämän kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Vielä suurempi osa kokoomuksen äänestäjistä, 66 prosenttia, kannattaa lakia. Kokoomuksen puoluekokous otti kesällä 2010 tasa-arvoisen avioliittolain puolesta olevan kannan selvin numeroin.

Avioliittolaista on varmasti sanottu jo kaikki mahdollinen ja mahdoton. Haluan kuitenkin vielä kerran tässä antaa puheenvuoron kokoomuslaisille vaikuttajille itselleen, jotka ovat perustelleet tasa-arvoista avioliittolakia perusteellisesti ja vakuuttavasti.

Ihmisen oikeus yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon on minulle jakamaton. Etenkin silloin, kun kyse on rakkaudesta ja toisesta ihmisestä välittämisestä – asioista, joita ihminen elämässään kaipaa kaikkein eniten.” -Lasse Männistö

”Sellainen yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta.” -Jaana Pelkonen.

”Itse näen asian suvaitsevaisuuteen liittyvänä periaatteellisena kysymyksenä. Ihmisiä ei saa tuomita eikä syrjiä ominaisuuksien, kuten henkilökohtaisen suuntautumisen perusteella.” -Markku Eestilä.

”Tasa-arvoinen avioliittolaki ei heikentäisi olemassa olevien avioliittojen nauttimaa arvostusta ja tukea, vaan ulottaisi sen koskemaan laajempaa joukkoa ihmisiä” -Pauli Kiuru.

”Ei ole kenenkään etu, että nykyisin toinen joutuu adoptoimaan ensin yksin ja sitten toinen adoptoi kumppaninsa lapsen. Lapsen edun mukaista on, että molemmat hänen kanssaan arkea elävät henkilöt voivat tulla lapsen vanhemmiksi yhtä aikaa.” -Sari Sarkomaa

”Yhdenvertaisuus lain edessä on oikeusvaltion periaate, ja se ei Suomessa nyt toteudu. Suomalaiset ovat lain edessä eriarvoisia seksuaalisen suuntautumisensa perusteella. Se ei ole reilua.” –Alexander Stubb

Tasa-arvoinen avioliittolaki on luonteva osa liberaalia ihmisoikeuskehitystä, joka vahvistaa yksilön oikeuksia ja lisää ihmisten välistä tasavertaisuutta yhteiskunnassamme. Homous on poistettu Suomen rikoslaista vuonna 1971 ja tautiluokituksista vuonna 1981. Jälkeenpäin kehitys tuntuu niin itsestään selvältä, että ihmettelemme, miten homous on voinut olla rikos. Laki heijastelee moraalia ja käsityksiämme siitä, minkä koemme oikeaksi ja minkä vääräksi. Tästä syystä olemme välillä hetkellisesti tilanteessa, jossa laki laahaa askeleen jäljessä siitä, mikä kansan enemmistön mielestä on oikein.

Tuollaisen askeleen ottamisen aika on nyt, kansalaiset ovat tehneet oman osansa ja vastuu seuraavasta askeleesta on meillä lainsäätäjillä.

 

[caption id="attachment_1245" align="aligncenter" width="584"]Kuva: www.amnesty.fi Kuva: www.amnesty.fi[/caption]

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *