« Kaikki artikkelit

Lapset ja asunnottomat

Helsingin kaupunki suunnittelee Hietaniemenkatu 5:een Töölööseen
asunnottomien asuntolaa, päiväkeskusta ja ensisuojaa. Päiväkeskuksessa
asunnottomat voivat peseytyä, ruokailla ja vaihtaa vaatteita.
Asiakkaita odotetaan noin sataa päivittäin, ensisuojassa on yösija
kuudellekymmenelle.

Kaupunginvaltuutettuna useat töölöläiset ovat kysyneet minulta, miksi ensisuoja ja asuntola ollaan sijoittamassa paikkaan, jonka naapurikorttelissa on Töölön suurin päiväkoti. Eikö asunnottomille löytyisi tulevaisuudessakin sijaa teollisuusalueilta? Monet ovat kokeneet, että asunnottomia suositaan lasten kustannuksella.

Helsingin 3500 asunnottomasta joka viides on nainen. Perheitä on asunnottomana vajaat kaksi sataa. Asunnotonkin voi olla isä, äiti tai lapsi, ja kokonainen perhe voi olla vailla vakinaista asuntoa. Kaikkein huonokuntoisimmille asunnottomille suunnitellusta uudesta ensisuojasta kymmenen paikkaa on varattu naisille. Kuva asunnottomista perheettöminä miehinä on liian yksipuolinen.

Teollisuusalueet eivät ole ratkaisu, jos ajattelemme että asunnottomat ovat ihmisiä siinä missä me muutkin. On syynsä siihen, ettei teollisuusalueilla harrasteta asuntorakentamista. On myös tärkeää, että asunnottomien palvelut sijaitsevat keskustassa tai metroreitin varrella, koska muuten palveluiden saavuttaminen on osalle asiakkaista hyvin konkreettinen ongelma.

Alkoholistien ja sekakäyttäjien liikkumista asuntoloiden lähellä pelätään. Jos kuitenkin periaatteessa ollaan valmiita perheiden ja asuntoloiden yhteiseloon, paljon on tehtävissä lähialueen viihtyisyyden säilyttämiseksi. Hietaniemenkadulla voidaan harkita kävelytien katkaisemista siltä kohtaa, josta asuntolalta päin käveltäisiin leikkipuistoon. Asuntolan henkilökunta voi pitää yhteyttä naapureihin ja valvoa alueen siisteyttä. Turvallinen ja myönteinen ilmapiiri on sekä naapureiden että asunnottomien itsensä etu.

äitinä en halua, että lapseni kokee lähiympäristöään turvattomaksi. Asumme Alppilassa, eivätkä päihdeongelmaiset ihmiset sillä seudulla ole tuntematon ilmiö. Joskus joutuu lapsen kanssa tilanteisiin, jotka eivät ole miellyttäviä. En toisaalta myöskään halua, että lapseni kasvaisi kuplassa, josta asunnottomat on siivottu teollisuusalueille pois silmistä. Todellisuutta ei voi paeta: joillain ihmisillä Helsingissä tällä hetkellä ei mene hyvin. On ihmisiä joilla on vakavia, joskus myös toivottomia, päihdeongelmia. Asunnottomien tilanteeseen on pyritty puuttumaan Helsingissä määrätietoisesti, ja asunnottomien määrä on vähentynyt viime vuosina noin tuhannella hengellä. Jos työtä jatketaan, ei tulevaisuudessa ole enää niin paljon asiakkaita päiväkeskukseen tai ensisuojaan. Mutta toistaiseksi päättäjät ovat vastuussa siitä, että asunnottomien palveluista huolehditaan, ja että samalla tietenkin siitä, että näiden palveluiden lähistöllä asuvat ihmiset ja lapset erityisesti voivat tuntea olonsa turvalliseksi.

Kolumni on julkaistu aiemmin Helsingin uutisissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *