« Kaikki artikkelit

Valet 2007

thumb_sinnemki_net_99412juliste.jpg
Jag är en 33-Hakanierig riksdagsledamot från Helsingfors, viceordförande för De Gröna.

Jag bor i Alphyddan med min dotter Siiri. Jag är hum.kand. med rysk litteratur som huvudämne.

I Riksdagen har jag arbetat sedan 1999, speciellt i Finansutskottet, men även i Miljöutskottet, Försvarsutskottet och Stora Utskottet.

Jag är motiverad och ivrig att fortsätta mitt arbete för ett lyckligare och mera ekologiskt Finland.

I riksdagsvalet våren 2007 vill jag speciellt lyfta fram fyra teman:


1. Vi behöver tid, inte mera materiella ting

Lycka baserar sig inte på ett överdrivet bruk av naturresurserna. Istället behöver vi tid att umgås med våra nära och tid för annan värdefull verksamhet.
I nästa riksdag vill jag ägna mig åt en politik som bygger upp ett hållbart och rättvist ekonomiskt system. Mänskorna skall ha rätt att få välfärd på ett värdigare och mer ekologiskt sätt. De artrika skogarna i Södra Finland måste skyddas och den energiförbrukning som accelererar klimatförändringen måste fås under kontroll.

2. Alla har rätt till välstånd och välmående

Samhällets ökande välstånd måste synas i varje finländares liv. Barnfamiljers, studerandens, arbetslösas och pensionärernas grundtrygghet måste förbättras. Jag kommer att göra mitt bästa så att snuttjobbarna och stipendie-jobbarna omfattas av ett bättre socialskydd.

Hålsovårdspolitiken måste vara mera rättvis. En utjämning av inkomstklyftorna har långa traditioner i Finland, och det finns ingen orsak att frångå detta system.

3. Kultur är välfärd

Gemensamma kulturupplevelser och offentliga områden bygger upp ett bra samhälle. Bibliotek, teatrar och inhemska filmer kommer inte till av sig själva. Jag vill att även kulturen får tillräckligt med finansiering så att den kan röra och föra samman mänskor, även i framtiden.

4. Världen i Finland

Klyftan mellan världens rika och fattiga växer. Samtidigt rör sig finländarna mer och mer omkring i världen. Numera kommer man också till Finland för snuttjobb, för mänskorelationer och endel som flyktingar. Jag vill ha ett Finland som ger åtminstone 0,7 % av BNP till biståndsarbete. Jag vill se ett land, dit alla, såväl Nokias ingenjörer som Afghanistanska flyktingar är välkomna.

Förutom dessa finns många andra saker som riksdagen besluter om. För mig är följande viktiga under nästa riksdagsperiod:

Högre studiepenning
Skydda Sibbo Storskog
Adoption inom familjen
En ekologisk skatteförnyelse
Föräldrakostnaderna måste delas jämnt
Flyktingkvoten skall vara större
Användande av primater inom forskning måste förbjudas

I min kalender ser du var jag finns och när, kom och träffa mig!

Riksdagskampanjen koordineras av en stödgrupp . Du är hjärtligt välkommen att delta i verksamheten. Du får gärna fråga mer och anmäla dig till postningslistan. Stödgruppen dras av Liisa Selvenius, liisa.selvenius@helsinki.fi eller 050 410 420

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *