« Kaikki artikkelit

Maatalouden päästöjä Itämereen on vähennettävä

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajisto kannustaa hallitusta nopeisiin toimiin maatalouden ravinnepäästöjen vähentämiseksi. Maatalous aiheuttaa suurimman osan Suomen Itämereen laskemasta ravinnekuormasta.

- Se, että jonkun toisen maan päästöt ovat vielä suuremmat, ei vapauta meitä vastuusta vähentää omia päästöjämme. Kestävää ympäristöpolitiikkaa ei voi tehdä niin, että jokainen osoittaa sormella toista, toteaa ryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki, ja muistuttaa samalla, että henkeä kohden laskettuna Suomen päästöt ovat Itämeren maista suurimmat.

Eduskuntaryhmän turkulaiset varapuheenjohtajat Janina Andersson ja Ville Niinistö korostavat, että kaikista rannikkoalueista juuri Saaristomeren tilanne on pahin ja että kotimaisilla toimilla voitaisiin nopeastikin vaikuttaa juuri Saaristomeren tilaan.

- Ympäristötuilta voidaan odottaa parempia tuloksia. Se on velvollisuutemme niin Itämerta, veronmaksajia kuin maanviljelijöitä kohtaan. Maanviljelijöitä on kuitenkin neuvottava ja ohjattava nykyistä paremmin, toteavat varanpuheenjohtajat.

Tutkijat ovat esittäneet monia parannuksia sääntelyn ja tukipolitiikan parantamiseksi. Perustamalla suojakaistoja ja kosteikkoja, vähentämällä lannoitteiden käyttöä, lisäämällä luomutuotantoa ja kohdentamalla tukia paremmin voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia rannikkovesien tilaan.

Keinot päästöjen vähentämiseksi ovat siten olemassa, mutta vapaaehtoisuuteen nojaavalla politiikalla niitä ei ole saatu tarpeeksi laajalti käyttöön. Eduskuntaryhmän puheenjohtajiston mielestä johtopäätös on selvä: houkuttelun rinnalle on tuotava lisää vel voittavuutta.

- Me emme halua osoittaa maanviljelijöitä sormella. He ovat tehneet sen, mitä on vaadittu. On poliitikkojen tehtävä vaatia enemmän. Samalla on huolehdittava siitä, että taakka jakautuu kohtuullisesti ja että maanviljelijöillä on mahdollisuudet täyttää vaa
timukset, vaatii eduskuntaryhmän puheenjohtajisto.

Vihreät on tyytyväisiä siihen, että budjetista löytyy yksi ja kokonaan uusi avaus päästöjen rajaamiseksi. Biokaasulle osoitettu tuki on tehokas keino vähentää mereen kulkeutuneita ravinteita.

Tiedote on lähetetty Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajisto kesäkokouksesta Turusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *