« Kaikki artikkelit

Turvapaikkapolitiikan täytyy muuttua

Suomi ei ole ollut maa, josta kaikki suojelua tarvitsevat ihmiset olisivat suojelua saaneet.

- Turvapaikanhakijoiden kertomuksista käy ilmi, että Ulkomaalaisviraston päätökset ovat usein sellaisia, että jos ne nousisivat julkisuuteen, ne sotisivat ihmisten oikeustajua vastaan. Hallitusohjelmassa on sovittu, että Ulkomaalaisviraston käytännöistä ja linjasta tehdään selvitys. Tämän tarpeellisuus on nyt ilmeinen. Selvitys pitääkin toteuttaa pikimmiten, vaatii Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki.


Nyt ihmisiä puhuttava Naze Aghain tapaus on jälleen kerran nostanut esiin sekä tarpeen ottaa turvapaikkapäätöksissä huomioon naisiin ryhmänä kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset että tarpeen inhimillistää turvapaikan saamisen ehtoja.

- Kuten maahanmuuttoministeri Astrid Thors on todennut, naisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset täytyy osata ottaa huomioon turvapaikan perusteena. Epäilen, että näin ei ole aina tapahtunut. Lisäksi päätöksessä täytyy voida ottaa huomioon inhimilliset syyt. Joskus turvapaikanhakijan palauttaminen kotimaahansa ei ole kohtuullista, Sinnemäki sanoo.

Hallitus on päättänyt uudistaa ulkomaalaislakia niin, että vastaisuudessa humanitaariset syyt mahdollistaisivat oleskeluluvan myöntämisen. Sinnemäki kiittää ministeri Thorsia aloitteellisuudesta tässä asiassa ja toivoo, että hallitus saa pian sovittua lakimuutoksesta.

- Olen tyytyväinen, että kirkko on toiminnallaan haastanut päättäjät arvokeskusteluun siitä, kenelle meidän pitää antaa suojelua ja millä perustein, toteaa Sinnemäki.

Anni Sinnemäki puhui 8.9. klo 13 Naze Aghain tukimielenosoituksessa Metsälän säilöönottokeskuksella.

Lisätietoja:
Anni Sinnemäki, gsm 050 511 3166

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *