« Kaikki artikkelit

Miten kaavoitus liittyy vanhusten huoltoon

Muistan kuinka käydessäni Istanbulissa tajusin, että väestön ikääntyminen näkyy jo Suomen katukuvassa. Istanbulissa katuja kansoittivat nimenomaan nuoret.


Osallistuin tiistaina tasavallan presidentin järjestämään vanhusten huollon tulevaisuutta pohtineeseen presidenttifoorumiin. Keskustelimme laajasti siitä, mitä ikääntyminen tarkoittaa Suomen ja hyvinvointipalveluiden tulevaisuudelle.

Itse mietin asiaa vanhusten toimintakyvyn kannalta. Millainen yhteiskunta kykenisi tekemään vanhojen ihmisten elämän helpommaksi? Millainen esimerkiksi asuinympäristön pitäisi olla, jotta hieman huonostikin liikkuva ihminen saisi asiansa hoidettua itsenäisesti mahdollisimman hyvin?
 
Kaavoittaminen ja kaupunkisuunnittelu ovat siitä kummallisia teemoja, että ne tuntuvat liittyvän hieman kaikkeen. Hyvällä kaupunkisuunnittelulla voidaan pysäyttää ilmastonmuutos, mutta tehdä myös vanhusten elämästä helpompaa. Tiivis kaupunkirakenne, esteetön rakentaminen ja hyvä joukkoliikenne ovat asioita, jotka tukevat vanhusten kykyä elää kotona ja liikkua itsenäisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *