« Kaikki artikkelit

Hoitajien sopimus syntyi

Nyt on hyväksytty sopimus, joka tuo hoitohenkilökunnalle selvän kuoppakorotuksen. Korotuksen hoitajat ovat ansainneet omalla työtaistelullaan. Työtaistelu oli varmasti rankka, mutta sillä oli koko ajan suomalaisten enemmistön selvä tuki takanaan.

Vihreät arvostavat hoitajien työtä. Olemme tyytyväisiä siitä, että ansaituista palkankorotuksista on nyt sovittu.

Hallitus osallistuu ratkaisun kustannuksiin omalta osaltaan. Kunta-alan palkankorotukset tarkoittavat myös sitä, että joissain kunnissa veroprosentit nousevat. Toisaalta terveydenhuollon rakenteiden ja vaikuttavuuden parantaminen onnistuu varmasti paremmin nyt, kun hoitohenkilökunnan palkoista on saatu ratkaisu.

Uskon myös, että molempien osapuolten oli mahdollista keskittyä neuvotteluihin itse asiasta, kun suojelutyötä vastaavan työn rajoista oli säädetty lailla eduskunnassa.

Suomessa naisten ja miesten välinen palkkaero on viime vuosina vain entisestään kasvanut. Hoitohenkilökunnan työtaistelu oli naisvaltaisen alan kova kamppailu siitä, että raskaasta työstä saa kunnon palkkaa.

Nyt tehdyt kunta-alan sopimukset kokonaisuudessaan tarkoittavat sitä, että monet naisvaltaiset alat kurovat umpeen palkkakuilua edes jonkin verran. Tästä asiasta myös hallitus voi olla ylpeä, koska se on omalta osaltaan myötävaikuttanut naisvaltaisten alojen suurempiin korotuksiin. Hallituksen on syytä myös jatkaa työtä samapalkkaisuuden eteen. Sopimisen rakenteet ovat jäykkiä, mutta tulevaisuudessa palkkaerojen kaventamisen pitäisi tapahtua nykyistä suunnitelmallisemmin ja helpommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *