« Kaikki artikkelit

Sumussa kevättä kohti

 

Vihreä eduskuntaryhmä aloitti kevään työnsä keskiviikkona suunnittelukokouksella. Tammikuinen Helsinki ei näyttänyt talviselta vaan se oli vajonnut siihen harmaaseen epävuodenaikaan, joka nykyään on liiankin yleinen. On hyvä, että politiikan kevät näyttää sisältävän pitkän listan asioita joilla on merkitystä ilmastopolitiikassa.

Ilmasto- ja energiapolitiikka on kevään suuri teema etenkin nyt, kun Euroopan unionin odotettu ilmastopaketti julkistettiin. Päästöjen vähentäminen ja uusiutuvan energian lisääminen ovat Suomelle mahdollisuuksia. Uusiutuvan energian kunnianhimoinen tavoite saavutetaan, kunhan politiikka saadaan kuntoon.

Uusiutuvassa energiassa piilee uusi teollinen vallankumous. Maailmanmarkkinat kasvavat 30 % vuosivauhtia eli samaa tahtia kuin matkapuhelinmarkkinat silloin, kun puhelimet olivat suurehkon halon kokoisia. Jos suomalaiset haluavat menestyä uusiutuvan energian markkinoilla maailmalla, tarvitaan siihen nimenomaan kotimaisen uusiutuvan toimivaa järjestelmää.

Kevään aikana eduskuntaryhmä tekee hartiavoimin töitä kaikilla suunnilla energiatehokkuuden lisäämiseksi ja uusiutuvan energian lisäämiseksi: tuulivoima tarvitsee syöttötariffit ja pääkaupunkiseutu ruuhkamaksut.

Yksi osa ilmastopolitiikkaa on myös keväällä julkistettava liikennepoliittinen selonteko. Vihreiden tavoitteena on lisätä panostuksia raideliikenteeseen ja toisaalta hillitä autoilun lisääntymistä. Polttoaineverot nousivat tämän vuoden alussa, ja voi olla että korotuksia tarvitaan vielä lisää.

Hallitus hyväksyy kevään aikana asuntopoliittisen toimenpideohjelman, jolla on myös oma ilmastopoliittinen ulottuvuutensa. Tiivis yhdyskuntarakenne ja matalaenergiarakentaminen ovat tehokkaita keinoja päästöjen vähentämiseen. Yhtään vähemmän tärkeitä tavoitteita eivät ole kohtuuhintaisten asuntojen määrän lisääminen ja pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *