« Kaikki artikkelit

Ryhmäpuheenvuoro valtiopäivien avauskeskustelussa

Tämän vuoden valtiopäiville näyttää kokoontuneen eduskunta, joka on täynnä vihreitä yli puoluerajojen.


Tämä on hyvä. 
 

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategialta on syytä odottaa tehtävän vaatimaa kunnianhimoa. Meidän on löydettävä keinot energiankulutuksen kasvun pysäyttämiseen ja uusiutuvan energian nopeaan lisäämiseen. Liikennepoliittisessa selonteossa tulee löytää keinot vähentää liikenteen päästöjä 16 prosenttia. Tämä on Suomen päästövähennysvelvoite päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla.

Helppoja ratkaisuja ei ole. Ilmastonmuutoksen torjunta maksaa, ja se saa maksaa. Hallituksella on oltava rohkeutta jatkaa esimerkiksi joidenkin energiaverojen korotuksia.

Haaste tarjoaa myös mahdollisuuksia. 90-luvun alussa, keskellä syvintä lamaa, uusi informaatioteknologia teki läpimurtoaan. Suomessa osattiin tarttua tilaisuuteen. Keskellä tätä talven irvikuvaa meidän on pystyttävä tarttumaan uusiutuvan energian mahdollisuuksiin.

Otan vain yhden esimerkin: maailman nopeimmin kasvavan energiantuotantomuodon. Suomessa tuulivoima on vielä hyödyntämätön mahdollisuus. Tarvitaan selkeä tavoite: Suomen sähköstä vuonna 2020 tuotetaan vähintään 10 prosenttia tuulivoimalla. On hyvä, että myös Kokoomus on kääntymässä syöttötariffien kannalle. Vihreä eduskuntaryhmä ehdottaa, että hallitus ryhtyy selvittämään tehokasta mallia tuulivoiman syöttötariffille, jonka kaikki hallituspuolueet voivat hyväksyä.

Arvoisa puhemies,

Tänä vuonna me eurooppalaiset seuraamme tarkasti mitä Atlantin toisella puolella tapahtuu. Yksi asia on varma: Yhdysvaltojen ilmastopolitiikka muuttuu presidentinvaalien jälkeen.

John McCain kannattaa päästökauppaa.

Hillary Clinton esittää uusiutuvan energian osuuden nostamista 25 prosenttiin.

Barack Obama on sitoutunut 80 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2050 mennessä.

Kaikki mahdollisuudet uuden ilmastosopimuksen synnylle Kööpenhaminassa 2009 ovat olemassa.

Poliittinen muutos näyttää Yhdysvalloissa vievän kohti parempaa. Talouden ylle sen sijaan kasautuu lännestä uhkaavia pilviä. Poliittisessa keskustelussa on esitetty hallitusohjelmassa sovittua suurempia veronalennuksia lääkkeeksi työllisyyteen.

Vihreä eduskuntaryhmä suhtautuu näihin aikomuksiin kriittisesti. Alempi tulovero ei auta, jos perheasuntoa ei löydy, vaikka työn perässä voisi muuttaa. Alempi tulovero ei nopeuta opintotuen ja sairaspäivärahan väliin pudonneen opiskelijan valmistumista.

Tarvitsemme rakenteellisia muutoksia. Tarvitsemme muutoksia, joilla lisätään oikeudenmukaisuutta ja selvitään suomalaisten ikääntymisestä. Rakenteiden uudistaminen vaatii myös, että yhteisesti sovitut verot saadaan kerättyä. Harmaaseen talouteen on puututtava päättäväisesti.

Hallituksen on syytä paneutua terveydenedistämisen politiikkaohjelmaan kansatalouden edellyttämällä vakavuudella.

Jos terveydenhuollon rakenteita ei muuteta, vuonna 2040 tarvitaan 200 000 uutta työntekijää sosiaali- ja terveyspalveluihin eli kaikki viime vuonna, tänä vuonna ja ensi vuonna syntyneet tytöt ja pojat. Jos 65 vuotta täyttäneiden hoivan tarvetta pystytään lykkäämään, uutta työvoimaa sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan jopa 130 000 ihmistä ennustettua vähemmän.

Jotta tähän päästäisiin palveluita pitää tehostaa. Yhtä tärkeitä ovat murtomaahiihto ja jooga. Ne ovat kovaa talouspolitiikkaa. Enemmän liikuntaa, enemmän kasviksia - vähemmän viinaa ja tupakkaa.

Alkoholiveroa on edelleen korotettava. Rikostilastoista selviää, että kyse on maan sisäisen turvallisuuden suurimmasta uhasta.

Arvoisa puhemies,

Työvoiman riittävyyden yksi tekijä on maahanmuutto. Hallitus antaa kevään aikana eduskunnalle selonteon kotouttamislain toimeenpanosta.

On huolehdittava siitä, että maahanmuuttoviraston toimintakulttuurissa ihmisiä kohdellaan hyvin. Kaikille tulijoille on taattava riittävästi suomen tai ruotsin kielen opetusta.

Meidän, jotka kannatamme avointa maahanmuuttopolitiikkaa, on myös tunnustettava ongelmat ja löydettävä niihin ratkaisuja. Myös omalla toiminnallaan voi helpottaa maahanmuuttajien kotoutumista, esimerkiksi puuttumalla rasismiin linja-autossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *