« Kaikki artikkelit

Energiakeskustelu sähköistyy

Keskustelu sähköntuotannosta käy sähköisenä. Pääministeri Vanhanen (kesk.) kannattaa tuulivoiman tuntuvaa lisäämistä, elinkeinoministeri Pekkarinen (kesk.) sen sijaan ei. Jarmo Korhonen (kesk.) puhuu turpeesta ja ydinvoimasta, mutta unohtaa kokonaan, että tavoitteena on nostaa, ei vähentää uusiutuvan energian osuutta. Sosiaalidemokraatit pohtivat tosissaan ilmastonmuutoksen torjuntaa, mutta selkeät tavoitteet puuttuvat vielä. Entä vihreä linja?

Vihreiden mielestä hallitusohjelman tärkein energiakirjaus on sitoutuminen energian kulutuksen kasvun taittamiseen. Energian kulutus on kasvanut Suomessa vuosikymmeniä. Emme voi ajatella, että tulevaisuudessa aina vain kulutamme enemmän ja enemmän energiaa. Vaurauden ja hyvinvoinnin on rakennuttava uudella tavalla.

Parasta energiaa ovat negawatit eli kuluttamatta jätetty energia. Energiatehokkuudessa ja energian säästämisessä on paljon tekemistä. Asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esitykset rakentamisen energiamääräysten kiristämisestä ovat vain yksi hyvä esimerkki.

Vihreät sanovat ei osalle ehdotetuista energiahankkeista, koska energiatehokkuuden nostaminen tekee ne tarpeettomiksi.


Turpeen lisäämistä energiantuotannossa rajoittavat turpeen aiheuttamat merkittävät päästöt. Turpeesta ei saa uusiutuvaa energiaa.


Ydinvoimasta käydään hallituskauden aikana vielä kova vääntö. Jos energiatehokkuutta pystytään nostamaan, ydinvoiman lisärakentamisen tarpeettomuus valkenee nopeasti. Ydinvoiman riskejä on turha kasvattaa, kun ei kerran ole pakko.


Vuotoksen energiapoliittista mitättömyyttä kuvaa se, että saman verran sähköä saadaan yhdestä tuulipuistosta ja moninkertainen määrä vaihtamalla hehkulampuista energiansäästölamppuihin.


Uuden energiantuotannon pitäisi olla myös teknologialtaan sitä parasta eli aidosti uusiutuvaa energiaa. Tuulivoima, biokaasu, metsähake, peltoenergia ja pelletit ovat sitä energiantuotantoa, joista on saatava tulevaisuudessa merkittävä osa tarvituista megawateista.


Yksityiskohtaisia esityksiä löytyy esimerkiksi Vihreiden ilmasto- ja energiaohjelmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *