« Kaikki artikkelit

Valtiopäivätoimia 2008

Valtiopäivätoimia 2008

Finanssikriisi
Suullisella kyselytunnilla 11.12. Anni kysyi kansainvälisistä toimenpiteistä finanssimarkkinoiden säätelyn parantamiseksi.

Rail Baltica
Baltian läpi kulkeva yhtenäinen, nopea junayhteys Keski-Eurooppaan on Suomen näkökulmasta erittäin tärkeä eurooppalainen liikennehanke. Junayhteys Baltian läpi helpottaisi merkittävästi matkustamista Keski-Eurooppaan Baltian kautta. Ratayhteys mahdollistaisi myös rahtiliikenteen siirtämistä kumipyöriltä raiteille. Raideliikenne on ilmaston kannalta merkittävästi tie- ja lentoliikennettä parempi vaihtoehto. Suomen kantana tulee olla, että Euroopan unionin koheesio- ja rakennerahastojen liikenneinvestoinnit kohdistuisivat nimenomaan raideliikenteen tukemiseen. Kirjallisessa kysymyksessä 919/2008 kysytään, miten hallitus aikoo edistää Rail Baltica -hankkeen etenemistä.

Eläinkokeita korvaavan vaihtoehtomenetelmäkeskuksen perustaminen
Koe-eläinlaista antamassaan lausunnossa maa- ja metsätalousvaliokunta piti erityisen tärkeänä, että eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä kehittävää tutkimusta edistetään entistä voimakkaammin ja että alan tutkimustoimintaa varten perustetaan valtakunnallinen keskus. Vaihtoehtomenetelmäkeskuksen vastuualueena olisi koordinoida vaihtoehtoisten eläinkokeettomien menetelmien tutkimusta, opetusta, käyttöönottamista ja niistä tiedottamista. Talousarvioaloitteessa 846/2008 esitetään määrärahaa vaihtoehtomenetelmäkeskuksen perustamiseen.

Kasvisruokavalion edistäminen kouluissa
Kasvissyönti tai kasvispainotteinen ruokavalio on hyvä valinta terveyden ja ympäristön näkökulmasta. Terveellinen ruokavalio ilman lihan ja eläinrasvan tuomia haittoja on yksi parhaista keinoista ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. Lihantuotanto on myös merkittävä kasvihuonekaasujen lähde. Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen auttaisi ilmastonmuutoksen torjunnassa. Talousarvioaloitteessa 845/2008 esitetään määrärahaa vuoden 2009 talousarvioon kasvisruokavalion edistämiseen kouluissa.

Ulkomaisten opiskelijoiden kotimaisten kielten opetus
Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK:n tutkimuksessa ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden asemasta käy ilmi kotimaisten kielten opetuksen riittämätön taso oppilaitoksissa. Opiskelijat olivat koulutusohjelmien yleiseen laatuun melko tyytyväisiä, mutta peräti 30 prosenttia tutkimukseen vastaajista kritisoi saamaansa suomen tai ruotsin kielen opetusta. Sama tulos on havaittu jo aiemmissa tutkimuksissa, mutta asiaan ei ole saatu korjausta. Kirjallisessa kysymyksessä 16/2008 kysytään, miten hallitus aikoo ohjata ammattikorkeakouluja huolehtimaan ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden riittävästä kotimaisten kielten opetuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *