« Kaikki artikkelit

Sinnemäki valtuuskunnassa: Tupakan veron korotus välttämätön

Vihreät haluavat nostaa terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn terveyspolitiikan keskiöön. Tämä on tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa, joka ei pyri ainoastaan korjaamaan ongelmia vaan ehkäisemään ongelmien syntymistä.

Tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä on terveydenhuollon maksu-uudistus. Käsittelyn yhteydessä on tullut esiin, minkälaisia ongelmia paljon sairastavilla pienituloisilla ihmisillä on.


- Terveyspalveluiden maksukattoa ei maksu-uudistuksen yhteydessä koroteta, joten nyt tehtävät maksujen korotukset eivät kohdistu näihin ihmisiin. Maksukatot ovat kuitenkin nykyisellään liian korkeita ja tähän ongelmaan on löydettävä ratkaisu, jotta paljon sairastavien pienituloisten asemaa saadaan parannettua. Maksukattojen yhdistämistä selvitetään tällä hetkellä Stakesissa. Vihreiden mielestä on välttämätöntä, että tämä vaikea hanke toteutuu, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki totesi.


Terveyseroja kurottava umpeen


Vihreiden näkemys on, että terveyseroja pitää pystyä kuromaan umpeen. Terveyden tasa-arvoa voidaan parantaa myös puuttumalla terveyden ulkopuolisiin asioihin kuten työttömyyteen, huono-osaisuuteen ja lapsiköyhyyteen.


- Tarvitaan kohdennettuja toimia kuten työttömien terveystarkastuksia. Työterveydenhuoltohan on yksi suurimmista terveyseroja tuottavista tekijöistä. Ne, jotka eivät ole työterveyshuollon piirissä, jäävät helpommin ilman hoitoa.


Terveyden edistäminen on kovaa talouspolitiikkaa. Sen todistavat muun muassa arviot sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevasta työvoimatarpeesta. Jos pystymme myöhentämään 65 vuotta täyttäneiden hoivan tarvetta viidellä vuodella, se tarkoittaa, että työvoiman tarve vuonna 2040 vähentyy 130 000 hengellä. Lisää väkeä tarvitaan edelleen, mutta yli puolet vähemmän kuin nykyisellä hoivan tarpeella.


- Terveyden edistäminen vaatii sauvakävelyn ja joogan suosion lisäämistä. Alkoholiveroa on syytä edelleen korottaa. Tupakan veron korotus on välttämätön toimenpide. Nimenomaan tupakalla on hyvin suuri rooli terveyseroissa, Sinnemäki korosti.

Puhe kokonaisuudessaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *