« Kaikki artikkelit

Perusturvan tasoa korotettava

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki listasi sosiaaliturvaa käsittelevässä linjapuheessaan suomalaisen sosiaaliturvan ongelmiksi köyhyyden, byrokratian ja lannistavuuden.


- Köyhyyden vähentäminen vaatii sosiaaliturvan uudistamista. Jopa 360 000 ihmistä joutuu edelleen turvautumaan toimeentulotukeen, joka on viimesijaiseksi tarkoitettu sosiaaliturvan muoto. Toimeentulotuki on valtava paperisota, joka pitää voittaa, kun elämä on muutenkin vaikeaa. Lisäksi toimeentulotuesta säästäminen on vaikeaa, koska säästöt saatetaan tulkita tuloksi. Sama koskee sukulaisten antamia pieniäkin avustuksia, Sinnemäki totesi.

Työnteosta on tehtävä kannattavaa

Sinnemäki linjasi, että työllä ansaitusta palkasta on jäätävä jotain käteen. - Perusturvan ja palkkatulojen yhdistäminen johtaa usein tilanteisiin, joissa tämä ei toteudu. Pienet palkkatulot vähentävät tukia. Tienatusta eurosta jää käteen vain muutama sentti. Näin ei pitäisi tapahtua, vaan perusturvalta töihin siirtymisen pitäisi olla palkitsevaa.

Perusturvan pitäisi olla Sinnemäen mukaan olla henkilökohtainen.

- Esimerkiksi puolison tulojen noustessa työmarkkinatuki pienenee. Pahimmillaan perheen tulot putoavat. Kyse ei ole vain rahasta vaan myös vallasta. Ihminen pakotetaan taloudellisesti riippuvaiseksi puolisostaan, joskus jopa kämppäkaveristaan.

Nykyinen sosiaaliturva on monimutkainen. Kaikkein heikoimmat putoavat perusturvan ulkopuolelle, koska heidän voimansa eivät riitä tukiviidakossa selviämiseen. Lisäksi perusturva on nykyisellään moninkertaisen tarveharkinnan takana. Työmarkkinatukea, asumistukea ja toimeentulotukea harkitaan kutakin erikseen, kaikkia hieman erilaisilla kriteereillä. - Tarvitaan yhtenäinen perusturva, jonka hoitaminen keskitetään yhdelle luukulle Kelaan. Samalla tarveharkintaa on purettava ja järjestelmän joustavuutta lisättävä.

Perusturvan tasoa on korotettava

Sinnemäki totesi, että todellinen sosiaaliturvan uudistus vaatii perusturvan korottamista, koska nykyinen taso on jälkeenjäänyt. - Perusturvan indeksisidonnaisuus on heikko, joten vuosi toisensa jälkeen, ilman erillisiä poliittisia päätöksiä, perusturvan tasoa on leikattu hintojen ja palkkojen noustessa. Juuri toimeentulotuen tarpeen vähentäminen on sosiaaliturvan uudistamisen tärkeimpiä tehtäviä.

- Perusturvan taso on yhtenäistettävä nostamalla kaikki perustuslain takaamat päivärahat vähintään kansaneläkkeen tasolle. Perusturvan uudistaminen saa maksaa. Uudistukselle on rakennettava tarvittaessa useamman vuoden mittainen rahoituspaketti. Hyvin tehtynä uudistuksen dynaamiset vaikutukset tuovat rahat takaisin valtion kassaan, Anni Sinnemäki totesi.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa:
http://www.vihreat.fi/fi/node/2818

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *