« Kaikki artikkelit

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on perustettu luonnon suojelemiseksi. Kansallispuistojen retkeily- ja virkistyskäyttö on tärkeää monelle suomalaiselle, mutta matkailun on tapahduttava luonnon ehdoilla.
  

Vihreät suhtautuvat hyvin kriittisesti suunnitelmiin laajentaa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitsevaa hotellia. On jo sinänsä poikkeuksellista, että kansallispuiston alueella ollut hotelli on saanut jatkaa toimintaansa puiston perustamisen jälkeen. Hotellin läheisyydessä olevat alueet ovat jo nyt jonkin verran kärsineet suuresta kävijämäärästä. Tämän vuoksi majoituskapasiteetin nelinkertaistaminen on selvästi liikaa.


Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on jo nyt Suomen suosituin kansallispuisto, jota kulkijat arvostavat nimenomaan sen luontoarvojen vuoksi. Lapin matkailu tarvitsee erilaisia kohteita. Sellaisia, joissa on menoa ja meininkiä, mutta myös sellaisia, joissa matkailu perustuu luontoarvoille, maisemalle ja hiljaisuudelle.


Pallastunturin seutu on kulttuurihistorialtaan ja luonnonarvoiltaan arvokasta kansallisomaisuutta, josta on pidettävä huolta. Suojelluille alueille ei pidä rakentaa. Olemassa olevia matkailutiloja voidaan peruskorjata ja kehittää, mutta tavalla, joka ei vaaranna luontoarvoja.

Ympäristöministeriössä on valmisteltu lakiluonnos, josta lausuntokierros on päättynyt huhtikuussa. Puiston käyttäjien näkemykset lausunnoissa ovat monelta osin kielteisiä. On välttämätöntä, että asian jatkovalmistelussa puiston käyttäjien näkemykset ja hankkeeseen liittyvät ongelmat otetaan huomioon paremmin.


Ympäristöministeriön lakiehdotus

Pelasta Pallas -kansanliike
Suomen luonnonsuojeluliiton lausunto hankkeesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *