« Kaikki artikkelit

Vihreä eduskuntaryhmä: Puolueiden rahoitus avattava

Vihreä eduskuntaryhmä kokoontui tänään käsittelemään vaalirahoituskohun aiheuttamaa poliittista tilannetta. Vihreä eduskuntaryhmä vaatii, että vaalirahoitukseen saadaan täysi avoimuus. Tämä edellyttää myös sitä, että kaikkien puolueiden tulojen ja menojen on oltava kansalaisille avoimia.

- Koko poliittisen järjestelmän ja kaikkien puolueiden on tunnettava vastuunsa. Vaadimme avoimuutta ja kirkkaita sääntöjä, jotta vastaavaa tilannetta ei enää tule. Tärkeintä on ehdottomasti se, että kaikki raha on jäljitettävissä sen alkuperäiseen lähteeseen. Tämän pitää koskea sekä ehdokkaiden että puolueiden kampanjoita, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki toteaa. Vihreät ovat avanneet koko rahoituksensa verkossa sivulla www.vihreat.fi/rahoitus.

Vihreät ovat tyytymättömiä siihen, että kaikissa puolueissa ei ole suhtauduttu vaalirahoituksen avoimuuteen riittävällä vakavuudella. Kysymyksessä on laaja poliittisen järjestelmän kriisi. Puolueiden on sisäisesti vedettävä riittävät johtopäätökset, jotta politiikassa voidaan palata normaaliin päiväjärjestykseen.

Tilanteesta syntyy helposti sellainen vaikutelma, kuin muilla puolueilla olisi jotain salattavaa, koska ne eivät ole olleet valmiita rahoituksensa julkistamiseen. Tämän vaikutelman pois pyyhkimiseksi puolueiden olisi viipymättä julkistettava oma rahoituksensa.

Puolueiden puheenjohtajat ovat päättäneet, että kampanjalle asetetaan tulevaisuudessa katto, ja että vaalirahoituksen rikkomisesta seuraa sanktio. Tästä seuraa automaattisesti, että on oltava myös velvollisuus raportoida kampanjanaikainen rahaliikenteensä. Tämäntyyppinen järjestelmä takaisi läpinäkyvyyden lisääntymisen.

Vihreä eduskuntaryhmä seuraa mielenkiinnolla tulevia puoluekokouksia ja toivoo, että kussakin puoluekokouksessa puolueväki nostaa vaalirahoitussotkut avoimeen keskusteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *