« Kaikki artikkelit

Eläinkokeille vaihtoehtoja etsivä tutkimus tarvitsee oman keskuksen

Eläinkokeet aiheuttavat joka vuosi kärsimystä tuhansille eläimille. Vuonna 2005 Suomessa käytettiin noin 260 000 koe-eläintä. Eläinkokeille on onneksi vaihtoehtoja, mutta niiden käyttöönotto vaatii lisäpanostusta.

- Suomeen on perustettava Kansallinen vaihtoehtomenetelmäkeskus, jonka tehtävänä olisi eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien edistäminen. Vaihtoehtomenetelmät ovat jo nyt säästäneet monen koe-eläimen hengen, mutta niiden käyttö on edelleen turhan rajoittunutta. Vaihtoehtomenetelmäkeskuksen perustaminen olisi tärkeä askel eläimille aiheutuvan kärsimyksen vähentämisessä, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki toteaa.

Hallitusohjelmassa sitoudutaan eläinkokeiden mahdollisimman pieneen määrään ja eläinkokeiden korvaamiseen muilla menetelmillä. Myös maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä esitti vuonna 2006 vaihtoehtomenetelmäkeskuksen perustamista. Keskus pystyisi merkittävällä tavalla edistämään eläinkokeiden korvaamista, vähentämistä ja inhimillistämistä Suomessa.

Keskeisiä eläinkokeita korvaavia menetelmiä ovat mm. kudosviljely, tietokonemallintaminen ja kemiallis-fysikaaliset menetelmät. Pelkästään tutkijoiden tietoisuus vaihtoehtoisten menetelmien olemassaolosta riittäisi vähentämään eläinkokeita nykyisestä. Monissa tapauksissa eläinkokeettomat menetelmät ovat lisäksi luotettavampia.

- Eläinkokeita perustellaan usein viittaamalla lääketieteen tarpeisiin. On muistettava, että suuri osa eläinkokeista tehdään aivan muihin tarkoituksiin. Eläinkokeen pitää aina olla poikkeus. Erityisen julmat apinakokeet olisi syytä kieltää kokonaan, Sinnemäki vaatii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *