« Kaikki artikkelit

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ulkopolitiikan asialistalle

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolten moninaisuutta juhlistava Helsinki Pride -tapahtuma huipentuu lauantaina. Tapahtuman suojelijana toimii vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

- Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on ollut Suomessa pienten askelten politiikkaa. Suunta on oikea, mutta korjattavaa riittää edelleen. Laki samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuudesta rekisteröidä parisuhteensa meni läpi vuonna 2001. Nykyisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu perheen sisäisen adoption salliminen perheille, joissa vanhemmat ovat samaa sukupuolta. Tämän tavoitteen toteutuminen on tärkeää ja vastaa näissä perheissä elävien lasten etua, sanoo Anni Sinnemäki.

- Kaikilla pareilla on oltava samat oikeudet avioliittoon ja lasten adoptointiin. Suomeen on saatava sukupuolineutraali avioliittolaki. Lainsäädännön tehtävä ei ole erotella ja puuttua aikuisten ihmisten väliseen rakkauteen, Sinnemäki toteaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat edelleen paljon vainoa ympäri maailmaa. Anni Sinnemäki on aiemmin osallistunut Pride-tapahtumiin Riikassa ja Varsovassa tukeakseen Itä-Euroopan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista.

- Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva saattaa joutua vankilaan yli 70 maassa. Seitsemässä maassa voi saada jopa kuolemantuomion. Suomen on pidettävä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista esillä ulkopolitiikassa. Vainon kohteeksi joutuminen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen vuoksi on selkeästi katsottava myös turvapaikan perusteeksi, Sinnemäki vaatii.

Lisätietoja: Anni Sinnemäki puh. 050 511 3166

Anni Sinnemäen puhe Helsinki Priden avajaistapahtumasta on kuunneltavissa osoitteessa: http://ranneliike.net/galleria.php?alue=pride2008

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *