« Kaikki artikkelit

Katainen annostelee veronalennuksia vastuuttomasti

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki arvostelee
valtiovarainministeri Jyrki Kataisen verolinjauksia vastuuttomiksi.
Kataisen ehdotus 800 miljoonan euron veronkevennyksistä jo 2009 on
turhan höveliä politiikkaa vaikeassa suhdannetilanteessa.

- On kummallista, että kokoomuslainen valtiovarainministeri suhtautuu näin kevytkenkäisesti valtiontalouden kestävyyteen. Epävarmassa suhdannetilanteessa tarvitaan maltillisia veropäätöksiä. Kataisen esitys tarkoittaa korkeiden palkankorotusten aiheuttamien inflaatiopaineiden palkitsemista veronalennuksilla. Veronalennusvaraa pitäisi säästää vuoden 2010 vaikean työmarkkinakierroksen yhteyteen, Sinnemäki kritisoi.

- Katainen esittää veronkevennysten suuntaamista tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin. Hintojen nousu vaikeuttaa eniten pienituloisten asemaa, joten myös veronalennukset pitäisi kohdentaa pienituloisille. Tämä tukisi myös sosiaaliturvan uudistamistyötä, Sinnemäki sanoo.

Pienimmät äitiys-, isyys ja vanhempainrahat sekä sairauspäivärahat ja kuntoutusrahat korotetaan työmarkkinatuen tasolle 2009 alusta. Tämä merkitsee noin 160 euron korotusta päivärahansaajien tuloihin kuukaudessa.

- Pienimpien päivärahojen korotus on tärkeää. Samalla olisi kuitenkin syytä aikaistaa hallitusohjelmassa sovittua kunnallisveron perusvähennyksen korotusta. Näin kevennettäisiin kaikkein pienituloisimpien eli juuri päivärahojen varassa elävien ihmisten verotusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *