« Kaikki artikkelit

Sinnemäki Kuopiossa: Kulttuurikunta hengittää vapaammin

Kuopiossa Kirjakantti-kirjallisuustapahtumassa ja Kuopion vihreiden kulttuuri-iltapäivässä vieraillut Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki korostaa kulttuurielämän myönteisiä vaikutuksia kunnille.


- Vihreät ovat tyytyväisiä, että teattereiden, museoiden ja orkesterien valtionapuja korotetaan lähivuosina 50 miljoonalla eurolla. Toivon, että kunnat näkevät kulttuurin merkityksen koko kunnan elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin kannalta. Kulttuurin ei pidä olla mikään budjetin viimeinen kohta, johon satsataan, jos rahaa sattuu jäämään yli, Anni Sinnemäki vaatii.

Kirjastojen kehittäminen on Sinnemäelle erityisen tärkeää.

- Riittävät määrärahat kunnollisten kokoelmien ylläpitämiseen ovat kirjastojen selkäranka. Samalla kirjastojen on rohkeasti kokeiltava uusia toimintamalleja, joista on paljon hyviä kokemuksia eri puolita Suomea. Kirjastot voivat toimia esimerkiksi kohtauspaikkoina ja erilaisten tapahtumien areenoina, Sinnemäki ideoi.

Suurista kaupungeista hyöty valtionosuuksien kasvusta uhkaa jäädä saamatta muun muassa Kuopiolta ja Turulta.

- Kuopio kohdensi tämän vuoden budjetissa valtionosuuksien kasvusta kulttuurilaitoksilleen vain 40-60 prosenttia. Pelkään, miten käy ensi vuonna. Jos ensi vuonna kohdentaminen ei tapahdu täysimääräisesti, toimii Kuopio mielestäni todella typerästi ja lyhytnäköisesti. Jos emme nyt tee ministerin kehotuksen mukaan, menetämme jatkossa yli 600.000 euroa/vuosi. Nyt jos koskaan, jokainen valtiolta tuleva euro on otettava ilolla vastan, toteaa Kuopion kaupunginvaltuutettu Merja Leppälä.

- Kulttuuri edistää tutkitusti ihmisen hyvinvointia, mielenterveys ja fyysinen hyvinvointi paranevat kulttuurinkuluttajilla. Jo Terve Kuopio -brändi edellyttää meiltä kokonaisvaltaista panostusta ihmisen hyvinvointiin. Kulttuuritoimessa tehdään Kuopiossa pienellä rahalla paljon näkyvää aikaan. Kulttuurin saatavuus on yksi tärkeä vetovoimatekijä, kun paikkakunnalle houkutellaan uusia asukkaita. Koko kaupungin budjetista se on vain n.4 %, Leppälä jatkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *