« Kaikki artikkelit

Rohkeutta kuntien ilmastotalkoisiin

Kuntavaalit ovat ilmastovaalit. Kunnissa tehdään yllättävän paljon päätöksiä, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Kaikissa kunnissa voidaan osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tarvitaan rohkeutta tehdä päätöksiä. Kunnat ovat erilaisia, mutta kaikki voivat vähentää päästöjään.

Rohkeutta on asettaa pyöräily autoilun edelle. Lähes puolet suomalaisten automatkoista on alle viiden kilometrin pituisia. Autoilua voidaan vähentää tekemällä kävelystä ja pyöräilystä tärkeä osa kunnan liikennepolitiikkaa. Pyöräilijöille voidaan lohkaista oma kaista autotiestä ja reitit suunnitella niin, että ne pelaavat yhteen joukkoliikenteen kanssa. Pyörille tarvitaan myös kunnon säilytyspaikat asuinrakennuksiin, työpaikoille, asemille ja palveluiden yhteyteen.

Tampere on hyvä esimerkki siitä, kuinka joukkoliikenteen käyttö voidaan saada nousuun, kun sen edistäminen otetaan tosissaan. Uudet linjat ja työmatkavuorot ovat tuoneet Tampereella tänä vuonna jo 5 % lisää matkustajia joukkoliikenteeseen. Seuraavaksi suunnitellaan liikennevaloetuuksia. Se tarkoittaa, että bussin tullessa liikennevalot vaihtuvat automaattisesti vihreiksi. Rohkeutta on antaa busseille etuajo-oikeus.

Kasvissyönti tai kasvispainotteinen ruokavalio on hyvä valinta terveyden ja ympäristön näkökulmasta. Terveellinen ruokavalio ehkäisee monia sairauksia. Lihantuotanto on myös merkittävä kasvihuonekaasujen lähde. Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen auttaisi ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kunta voi tehdä oman osansa ja tarjota rohkeasti kaikille koululaisille kasvisruokaa ainakin kerran viikossa.

Ruoantähteitä ja muuta jätettä ei pidä vain kärrätä kasoihin kaatopaikalle. Jätteiden määrää pitää vähentää ja syntyneet jätteet kierrättää mahdollisimman hyvin. Biojätteessä piilee merkittävä energianlähde. Biojätteistä voidaan tuottaa biokaasua, joka soveltuu esimerkiksi liikenteen biopolttoaineeksi. Joensuussa ollaan biokaasun hyödyntämisessä edelläkävijöitä. Kuntien pitää ottaa rohkeita askelia ja pistää omat bussinsa ja muut ajoneuvot kulkemaan biokaasulla. Uusiin teollisuuden aloihin panostaminen on erityisen tärkeää näin epävakaan talouden aikoina.

Anni Sinnemäki
kolumni on ilmestynyt Seurassa 16.10.2008

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *