« Kaikki artikkelit

Vaalien jälkitunnelmia

Vaaleissa menestyminen on maailman lyhyimpien juhlien aihe; varsinainen työ ja mahdolliset todelliset voitot ovat vasta edessä.

Vihreiden vaalimenestyksen yksi tekijä oli kuntalaisten kasvava huoli ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. Jokaisessa suomalaisessa kunnassa voidaan vähentää päästöjä ja ratkoa paikallisesti tätä maailmanlaajuista ongelmaa.

Kuntatalous ei tule välttymään kansainvälisen talouskriisin kosketukselta. Kuntien taloudenpito vaatii nyt aivan erityistä viisautta. Hidastuvaa taloutta ei pidä mennä pysäyttämään lopullisesti hätiköidyllä säästämisellä. Tarvitaan "kuntien keynesiläisyyttä" eli elvyttävää kunnallista taloudenpitoa. Helsingin ensi vuoden budjetti on varsin hyvä esimerkki. Rakentamiseen laitetaan rahaa, jotta mahdollisimman monelle rakennusmiehelle riittää töitä. Nyt on aika korjata homekoulut ja tehdä esimerkiksi energiatehokkuutta parantavia kunnostustöitä.

Palveluiden järjestämisessä on vältettävä edellisen laman virheet, kun monet säästöt koituivat myöhemmin kalliiksi. Palveluiden parantaminen hitaamman talouskasvun olosuhteissa on mahdollista, mutta vaatii päättäjiltä erityistä taitoa. Esimerkiksi terveyspalveluissa on parannettava nimenomaan perusterveydenhuollon toimivuutta. Se tulee halvemmaksi ja ongelmiin päästään käsiksi aikaisemmassa vaiheessa.

Käydyt kunnallisvaalit olivat monessa suhteessa tärkeät ja historialliset. Voittoon ylsivät ne puolueet, jotka onnistuivat lisäämään omaa ehdokasmääräänsä. Ehdokkaaksi asettuminen ja itsensä vaalikampanjassa likoon pistäminen kertoo luottamuksesta puolueeseen.

Alle 30-vuotiaiden osuus valtuutetuista on korkein RKP:lla ja Vihreillä. Alle 30-vuotiaiden lähteminen ehdolle ei ole helppoa. Monet epäröivät siksi, että eivät ole varmoja asuvatko samalla paikkakunnalla neljä vuotta. Siksi on mahtavaa, että nyt valtuustoissa aloittaa toimintansa suuri joukko nuoria vihreitä valtuutettuja.

Oma puolueeni onnistui lisäämään ehdokasmäärää kovalla työllä ja tarjoamalla konkreettisia esityksiä kunnallisesti tärkeiden asioiden muuttamisesta. Vihreiden pyrkimyksenä on sitoa vastuu ympäristöstä ja tulevaisuudesta yhteen uudistusmielisen talouspolitiikan ja hyvien kunnallisten peruspalveluiden kanssa. Haluamme haastaa sosialidemokraatit uskottavammalla näkemyksellä hyvistä palveluista. Kokoomuksen neuvostoliittoretron vihreät haastavat oikeudenmukaisella talouspolitiikalla.

Vedenpitävää, isänmaan luontoarvoja varjelevaa, ympäristöpolitiikkaa ei valitettavasti vielä löydy suurten puolueiden suunnasta.

Anni Sinnemäki
kolumni on julkaistu Seurassa 46/2008

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *