« Kaikki artikkelit

Ryhmäpuhe lisätalousarvioesityksestä: Elvytyspolitiikan tuettava rakenteiden uudistamista

Velkaelvytyksessä on Vihreiden mielestä käytettävä tarkkaa harkintaa. Elvytysrahan ja koko hallituksen politiikan on tähdättävä teollisuuden uudistamiseen ja nopeasti kehittyvien alojen tukemiseen. Lisätalousarvio sisältää ensimmäiset askeleet oikeaan suuntaan.

- Velkaelvytyksessä käytettävä tarkkaa harkintaa 

Hallitus on valinnut vahvan elvyttävän politiikan tien kansainvälisestä talouskriisistä selviämiseen. Vihreä eduskuntaryhmä on tyytyväinen korjausrakentamista ja koulutusta painottavaan ensimmäiseen lisätalousarvioon. 

- Seinäjoki-Oulu-radan parantaminen, perusradanpidon määrärahojen nosto sekä satsaukset ammatilliseen koulutukseen ja työvoimapoliittiseen koulutukseen ovat oikeanlaista elvytystä. Nyt esitetty politiikka on jatkoa hallituksen elvyttävälle talousarviolle. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen korotus on osaltaan työllistänyt rakennusalalla tänä vaikeana aikana, Sinnemäki sanoi ryhmäpuheenvuorossa. 

Velkaelvytyksessä on Vihreiden mielestä käytettävä tarkkaa harkintaa. Elvytysrahan ja koko hallituksen politiikan on tähdättävä teollisuuden uudistamiseen ja nopeasti kehittyvien alojen tukemiseen. Lisätalousarvio sisältää ensimmäiset askeleet oikeaan suuntaan. 

- Erityisen hankala tilanne on niillä paikkakunnilla, joiden talous ja hyvinvointi ovat riippuvaisia yhdestä suuresta toimijasta. Hallituksen elvytyspolitiikan on löydettävä vastauksia elinkeinorakenteen monipuolistamiseen näillä paikkakunnilla. 

Iloiseksi poikkeukseksi huonojen uutisten sarjaan Sinnemäki mainitsi WinWindin. Yritys on kertonut perustavansa Haminaan ensi vaiheessa 200 henkilöä työllistävän tuulivoimalatehtaan. 

- Viherkaulustyöpaikoissa on Suomen tulevaisuus, kunhan itse osaamme tehdä valinnat, jotka edistävät uusiutuvan energian talouteen siirtymistä. Tätä puolta elvytyspolitiikassa on vielä vahvistettava. 

Vihreä eduskuntaryhmä katsoo, että elvytyspaketin tulopuolella windfall-veron käyttöönotto olisi yksi oikeudenmukainen ratkaisu. 

- Se kohdistuisi päästökaupan suurille energiayhtiöille tuomiin ansiottomiin voittoihin ja toisi niistä osan käytettäväksi yhteisiin elvytystalkoisiin. Nämä yhtiöt ovat taantumasta huolimatta erittäin kannattavia. Fortumin loka–joulukuun tulos parani 605 miljoonaan euroon vuotta aikaisemmasta 501 miljoonasta eurosta, Anni Sinnemäki sanoi. 

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *