« Kaikki artikkelit

Elinkeinopolitiikka ja yrittäjyys tärkeään rooliin vihreässä politiikassa

Puhe valtuuskunnassa 18.4.2009

Aion puhua lyhyesti teemoista, joita haluan Vihreiden puheenjohtajana painottaa. Keskustelu jatkuu maanantaina Tampereelta käynnistyvällä Vihreä Suomi -kiertueella. Toistaiseksi näyttää siltä, että varapuheenjohtajakisasta näyttäisi tulevan kutkuttavampi kuin puheenjohtajakisasta.

1. Seuraavat eduskuntavaalit ovat käänteentekevät tulevaisuusvaalit. Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Päästöjä on vähennettävä nopeasti. Puolueiden kannatuksissa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Ympäristönsuojelu, köyhyyden vähentäminen ja talouden kestävät pelisäännöt ovat suomalaisten laajasti kannattamia vihreitä tavoitteita. Tavoitteiden toteutuminen vaatii, että yhä useampi äänestää meitä.

Tavoittelemme ainakin 20 kansanedustajaa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Haluan tehdä töitä sen eteen, että ihmiset, jotka jakavat meille tärkeät tavoitteet myös uskovat meihin ja ovat valmiita äänestämään meitä.

2. Vihreä talouspolitiikka ei ole vain Osmo Soininvaara. Vihreillä on laaja talouspoliittinen osaaminen ja uskottava talouspoliittinen linja. Sen täytyy näkyä puolueen toiminnassa paremmin. Meidän on painotettava, että työpaikat, elinkeinopolitiikka ja yrittäjyys ovat Vihreille tärkeitä.

Työllisyyspolitiikassa haluan painottaa elinkeinorakenteen monipuolistamista. Se on erityisen tärkeää niillä paikkakunnilla, jotka ovat nyt vaikeassa tilanteessa raskaan teollisuuden rakennemuutoksen vuoksi. Vihreillä on paljon annettavaa aluepolitiikalle, koska me tuemme hajautettuja ratkaisuja. Metsien käytön monipuolistaminen, palvelualojen vahvistaminen, luomumaatalous ja uusiutuva energia ovat hyviä esimerkkejä mahdollisuuksista luoda uusia työpaikkoja koko maahan.

Mutta pitäisikö meidän tuntea paremmin yrityselämän todellisuutta? Yrittäjät ovat ne, jotka toteuttavat monia meidän perustavanlaatuisia tavoitteitamme. Energiatehokkuuden arkipäiväisiä ratkaisuja ja kustannuksia pyöritellään päivittäin tuhansissa suomalaisissa yrityksissä. Yrittäjien arjen tunteminen auttaa meitä ymmärtämään, miksi niin suuri määrä energiatehokkuusinvestointeja jää tekemättä. Tätä kautta myös ohjauskeinoja pystytään parantamaan. Emme kannata mitä tahansa yrittäjien vaatimuksia, kuten perintöveron poistamista yritysomaisuudelta. Se on järkevä ja oikeudenmukainen kanta.

Tuntemalla paremmin yritysten arkea, löydämme verohelpotuksia parempia keinoja siihen, että Suomessa olisi mahdollisuus luoda työtä ja hyvinvointia.

Vihreät ovat aina korostaneet ihmisten omaehtoisen toiminnan merkitystä. Yrittäjyys on sitä, samoin omatoiminen yhteisöllisyys. Kymmenen vuoden kuluttua meillä on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat melko terveitä, kaikin puolin toimintakykyisiä, mutta eivät töissä. Tämä on mahdollisuus uusille tavoille toimia suomalaisessa yhteiskunnassa, uudella kansalaisyhteiskunnan laajentumiselle, uudelle isovanhemmuudelle ja mummokommuuneille. Meidän tehtävämme on luoda edellytyksiä ihmisten omalle organisoitumiselle.

3. Vihreiden on oltava monenlaisten ihmisten puolue. Vihreiden on oltava erilaisten alueiden ja paikkakuntien puolue. Pitäisi olla helppo tulla puolueen toimintaan, kunnallisvaaliehdokkaaksi ja kaikille pitäisi löytyä oma mielekäs tapa olla mukana.

Olemme menestyneet yliopistoilla, seuraavaksi on voitettava ammattikouluissa. Haluan, että Vihreät ovat tutkijoiden ja lähihoitajien, putkimiesten, opettajien, yrittäjien ja kaupan kassojen puolue. Olemme menestyneet suurissa kaupungeissa, mutta tarvitsemme lisää kannatusta taajamissa, lähiöissä sekä
pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa.

Menimme kunnallisvaaleissa eteenpäin esimerkiksi Kuopiossa, Porissa, Lohjalla, Nokialla ja Rovaniemellä. Pystymme menestymään koko maassa ja erilaisilla pakkakunnilla, kun jaksamme tehdä sen eteen työtä, tavata ja kuunnella ihmisiä, kertoa tavoitteistamme ja pyytää ihmisiä mukaan Vihreisiin.

4. Puolueen toimintaa on vahvistettava koko maassa, piirien omista lähtökohdista ja vahvuuksista käsin. Haluan, että vihreät aktiivit ovat lähempänä eduskuntaryhmää ja puoluetoimistoa. Etäisyys aiheuttaa epätasa-arvoa, mutta kuilua voidaan kaventaa.

En ehdota puoluetoimiston alueellistamista, mutta haluan eduskuntaryhmän ja ministeriryhmän tapaavaan piirien edustajia säännöllisesti ajankohtaisista poliittisista aiheista. Ehdotan, että ensi vuonna järjestämme myös puolueen perusjärjestöjen tapaamisen, johon kutsutaan kaikkien vihreiden järjestöjen
puheenjohtajat.

Oppimista ja uusien ideoiden jakamista voi tapahtua sekä puoluetoimiston ja piirien välillä mutta myös suoraan piirien kesken.

Meidän on otettava käyttöön uusia välineitä ja tapoja olla mukana puolueen toiminnassa. Moni haluaa tehdä kunnallispolitiikkaa, mutta olisi välillä innostunut keskustelemaan myös kansainvälisen talouden pelisäännöistä. Kaikilla puolueen jäsenillä pitäisi olla mahdollisuus tähän. Tarvitsemme uusia, joustavampia tapoja toimia itseä kiinnostavien asioiden parissa.

Hyvä valtuuskunta,

5. Ilmastopolitiikasta on tullut politiikan valtavirtaa. Valitettavasti näyttää siltä, että tässä rytinässä ympäristö ja luonnonsuojelu ovat jäämässä jalkoihin. Ilmastopolitiikalla perustellaan Vuotoksen altaan tai palmuöljydieselin kaltaisia ympäristöä tuhoavia hankkeita. Joudumme torjumaan haluja nakertaa
suojelualueita, kuten Pallas-Ylläksellä.

Ilmastonmuutos on vain yksi kestämättömän elämäntavan ja talousjärjestelmän aiheuttama oire. Luonnon monimuotoisuus hupenee, kalakannat romahtavat ja luonnonvarojen liikakäyttö jatkuu. On asioita, jotka olemme vaarassa menettää lopullisesti. Sen muistaa, kun käy Lapin vanhoissa metsissä tai Sipoonkorvessa, ui Itämeressä.

Keskustelu norpan suojelusta on konkreettinen keskustelu asiasta, jonka olemme vaarassa menettää kokonaan. Maa- ja metsätalousministeri Anttilan tulee saattaa verkkokalastuskielto voimaan Saimaalla jos vapaaehtoisilla sopimuksilla ei saada aikaan riittävän laajaa suojelualuetta.

Suomalaiset haluavat säilyttää isänmaan luontoarvot. Torjuntavoitot eivät enää riitä luonnonsuojelussa. Myös Vihreät tarvitsevat ympäristöpolitiikkaan uutta kunnianhimoa.

6. Ympäristön on oltava myös tulevan europarlamentin työn ytimessä. Vihreiden ehdokaslista kertoo, että suhtaudumme näihin vaaleihin vakavasti. Vihreät pistävät peliin ykkösketjun. Satu Hassin työ europarlamentissa on osoittanut, kuinka suuri merkitys yhdellä pätevällä ihmisellä voi olla. Satu on tehnyt
erittäin merkittävää työtä kunnianhimoisen eurooppalaisen ilmastopolitiikan eteen.

Kuten yksi nimeltä mainitsematon henkilö minulle ja Janina Andersonille eilen sanoi: "Ni har den bästa listan." Mutta meillä on myös lite pengar. Toivon, että kaikki Vihreät lähtevät mukaan tekemään tätä tärkeää eurovaalikampanjaa. Menestyksemme on kiinni siitä, että me kaikki teemme paljon töitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *