« Kaikki artikkelit

24.4. Hyvä metsänhoito -kirjan julkaisu

Uusi kirja haastaa metsäajattelua. Hyvä metsänhoito on vastaus metsätalouden murrokseen. Hyvä metsänhoito -kirja julkistetaan eduskunnan lisärakennuksen Kansalaisinfossa perjantaina 24.4. klo 10.30-12.00.

Tilaisuuden järjestää Vihreän eduskuntaryhmä yhdessä Ekometsätalouden liiton kanssa. Tapahtuman avaa kansanedustaja Anni Sinnemäki ja paikalla on kirjan kirjoittajia mm. professori Erkki Lähde.

Toivomme, että kirja herättää myös lainsäätäjien huomiota siihen kestämättömään tilanteeseen, jossa monin tavoin ongelmallista nykyistä metsänhoitomallia tuetaan valtion varoin ja aiheutetaan samalla sekä ekologisia että ekonomisia vahinkoja. Samaan aikaan metsänomistajien pyrkimykset hoitaa metsiään toisin, vaalien moninaiskäyttöarvoja ja pyrkien tuottamaan korkealaatuista tukkipuuta, ovat yhä metsäviranomaisten vainon kohteena.

Hyvä metsänhoito voidaan määritellä metsien käsittelyksi, joka pitää metsät sellaisessa kunnossa että ne tuottavat puuta ja muita tuotteita kaikkiin tarpeisiin, eikä mitään metsänkäyttömuotoja uhrata muiden hyväksi. Nykymalli ei tällaista ehtoa täytä.

Meneillään olevassa rakennemuutoksessa on erityisen ikävää huomata se, että metsänviljely on ollut lähes katastrofaalista esimerkiksi hirsirakentamisen puun tarpeelle ja tuottaa huonoa laatua myös rakentajien ja puuseppien sahatavaraksi.

Tästä tilanteesta ei kuitenkaan tule vetää sellaista johtopäätöstä, kuten Esko Ahon työryhmä, että pitäisi kehittää uutta bulkkituotantoa alasajon kohteena olevan sellu- ja paperiteollisuuden tilalle. Me olemme jo kerran hävinneet massapuuntuotannossa trooppiselle puulle. Miksi lähtisimme samaan kisaan toisen kerran?

Pohjoisen, hitaasti kasvavan puun, kilpailuetu on korkea puun laatu ja siitä suunnasta on tulevaisuuden menestystä etsittävä. Sotien jälkeinen metsänhoito on tässä suhteessa ollut nurinkurista. Alaharvennuksilla on jo kuitupuuvaiheessa poistettu tulevan laatupuun aihioita. Erirakenteisuutta ylläpitävät yläharvennukset on koko sotien jälkeisen ajan tulkittu lainvastaisiksi. Tuhansia metsänomistajia on tuomittu metsänhävittämisestä heidän sovellettuaan tällaista harsinnaksi tuomittua metsänkäsittelymallia. Myös tutkimuksen vapauden osalta on ollut ongelmia.

Kts.
http://mehta.fi/fi/videopaja.html 
http://mehta.fi/fi/lahteen_tutkim.html

Uuden metsäkirjan kustantaja Ekometsätalouden Liitto toivoo, että kirja rohkaisee sekä poliittisia päättäjiä,tutkijoita, metsäviranomaisia ja metsänomistajia hakemaan uutta suuntaa metsänhoidolle ja samalla
tulevaisuuden metsätaloudelle. Myös kaupunkien, kuntien ja seurakuntien metsien hoidon periaatteista olisi syytä avata keskustelua. Kun paras taloudellinen tulos voidaan saavuttaa maisema- ja moninaiskäyttöarvoja vaalien, on monta hyvää syytä valita uusi suunta.

Lisätietoja ja kirjan tilaukset
http://www.mehta.fi
Vapaakappaleet arvostelukäyttöön/
Hannu Hyvönen hannu [ät] elonmerkki.net
p. 0408317733
Ekometsätalouden Liiton julkaisusihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *