« Kaikki artikkelit

Aluehallinnon uudistuksessa turvattava ympäristöhallinto

Aluehallinnon uudistuksen eli niin sanotun ALKU-hankkeen käsittely käynnistyi tänään eduskunnassa. Ympäristöhallinnon aseman turvaaminen uudistuksessa on herättänyt suurta huolta. ALKU-hanke on laaja uudistus, joka on käsiteltävä eduskunnassa erityisen huolellisesti.

Valiokuntakäsittelyssä on varmistettava, että ympäristöhallinnon itsenäisyys ei uudistuksessa vaarannu. On välttämätöntä, että ympäristölupien myöntäminen ja valvonta säilyy itsenäisenä.

ALKU-hankkeen lausuntokierroksen aikana esiin noussut maininta ympäristöasioiden valvonnasta ja näiden tehtävien puolueettomasta hoidosta on nyt lisätty lakiehdotukseen. Eduskunnan tehtävä on arvioida, että asia todella on kunnossa.

Toinen tärkeä kysymys liittyy ympäristöviranomaisten riittäviin resursseihin. Valtionhallinnon tuottavuusohjelmaan liittyvät henkilöstön vähennykset saattavat pahimmillaan vaarantaa viranomaisten kyvyn hoitaa tehtäviään. Tämä koskee kaikkia viranomaistehtäviä, mutta meidän on varmasti erityisesti kiinnitettävä huomiota ympäristöviranomaisten tilanteeseen. Eduskunnan on selvitettävä, riittävätkö ympäristöhallinnon resurssit tehtävien hoitoon ja, jos eivät, millaisia resursseja tarvitaan.

Näin laajaan uudistukseen saattaa aina liittyä myös perustuslaillisia kysymyksiä. Tähän on törmätty viime aikoina parinkin suuremman lakihankkeen kohdalla. ALKU-hankkeen perustuslaillisuus on siis syynättävä tarkasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *