« Kaikki artikkelit

Sinnemäki Kuopiossa: Vihreällä elinkeinopolitiikalla uutta työtä koko Suomeen

Kuopiossa maanantaina vieraillut Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki korosti, että vihreän elinkeinopolitiikan tavoitteena on uusien työpaikkojen luominen koko maahan. Investoinnit vihreään infrastruktuuriin, hajautetut energiaratkaisut ja metsäteollisuuden uudistaminen tukevat Suomen tasapuolista kehittämistä.


- Elvyttävällä talouspolitiikalla voidaan helpottaa rakennemuutoksen kourissa kamppailevien alueiden tilannetta. Investointien on tuettava talouden uudistumista, koska velkaelvytyksen on aina oltava tarkasti harkittua. Ratayhteyksien parantaminen ja nopeat tietoliikenneyhteydet ovat hyviä esimerkkejä vihreistä infrastruktuurihankkeista, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäki muistuttaa, että nykyinen hallitus panostaa raideliikenteeseen enemmän kuin kertaakaan nykyisen rataverkon valmistumisen jälkeen on tehty.

- Paikallisjunaliikenteen aloittaminen vahvistaisi monien alueellisten keskusten elinvoimaa. Seutukuntia on kehitettävä nauhakaupungeiksi, joissa asutuskeskukset on kytketty toisiinsa radalla. Iisalmi-Lapinlahti-Siilinjärvi-Kuopio-Suonenjoki on esimerkki kokonaisuudesta, jossa rata jo on, mutta paikallisjunat puuttuvat, Sinnemäki sanoo.

Hajautetut energiaratkaisut ovat suuri mahdollisuus luoda uusia työpaikkoja eri puolille Suomea. Alalla on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla on hyvät mahdollisuudet menestyä myös vientimarkkinoilla.

- Ilmastonmuutoksen torjunta ja taantuman torjunta on kytkettävä yhteen. Vihreä energia tarjoaa paljon mahdollisuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille.Sähkön syöttötariffi on ulotettava koskemaan kaikkea uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi sahoille tämä olisi tärkeä asia. Samalla on pidettävä huolta siitä, ettei pienten toimijoiden pääsyä sähkömarkkinoille rajoiteta, Sinnemäki toteaa.

Metsäteollisuuden uudistuminen on Suomen talouden kannalta nyt erityisen tärkeää. Sinnemäki hakee ratkaisua alan monipuolistamisesta.

- Metsäteollisuuden rakennemuutos alkoi jo kauan ennen taantumaa. Metsäsektorin on uudistuttava kokonaisuudessaan, emme voi enää tukeutua ainoastaan paperi- jaselluteollisuuteen. Esimerkiksi puurakentamisen ja biojalostamoiden kehittämiseen pitää saada vauhtia. Suomi voi kilpailla korkealla osaamisella ja pitkälle jalostetuilla tuotteilla. Se kuitenkin vaatii, että esimerkiksi tutkimusrahoituksen kohdistaminen on monipuolista, eikä palvele ainoastaan paperiteollisuuden tarpeita, Sinnemäki sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *