« Kaikki artikkelit

Vihreä talous työllistää

 

Meillä on noin 40 vuotta aikaa rakentaa elämäntapamme uudelleen vähähiiliseksi, energiafiksuksi ja luonnonvaroja vähemmän kuluttavaksi. Kyse on paitsi suurten rakenteiden kuten energiantuotannon uudistamisesta, myös ”jokapäiväisen elämämme solurakenteesta” siis systeemisestä muutoksesta arkisessa elämässämme.

 

Vihreä elvytys on laajasti nähty ratkaisuna talouskriisin ja ilmastokriisin kaksoishaasteeseen. Vihreän talouden mahdollisuuksia ja haasteita luotaa myös vihreän sivistysliiton tänään julkaisema Green New Deal -kirja. Investoinnit energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan ja muuhun puhtaaseen tekniikkaan luovat työpaikkoja, joilla rakennetaan ympäristön kannalta kestävää elämäntapaa.

Vihreän talouden rakentamisessa on tarjolla paljon työtä. Vihreät ovat asettaneet tavoitteeksi 50 000 uutta viherkaulustyöpaikkaa vuoteen 2017 mennessä. Puhtaan energiateknologian alat, kuten tuulivoima, kasvavat maailmalla erittäin nopeasti, samaa tahtia kuin kännykkäteollisuus 1990-luvun lopussa. 

Suomessa on oltu hitaita luomaan julkisen vallan puolelta hyviä toimintaedellytyksiä ja kotimarkkinoita, joita uusi vihreä talous tarvitsee. Suomessa on mieluummin korostettu vanhojen ja vakiintuneiden toimijoiden intressejä. Esimerkiksi uusiutuvan energian syöttötariffit ovat vasta tulossa. On kyse erilaisista bisnesintresseistä. Energiateollisuus haluaa myydä enemmän sähköä, ennen kaikkea ydinsähköä. Taas vihreän talouden uudet yritykset tekevät rahaa sillä, että sähköä kulutettaisiin vähemmän.

Vihreän talouden kehittäminen vaatii määrätietoisia toimia: hyviä toimintaedellytyksiä ja kotimarkkinoita.

Meidän on tehtävä strateginen valinta: Suomen pitää ottaa tavoitteekseen olla maailman energiatehokkain talous, joka tuottaa tarvitsemansa energian kotimaisilla uusiutuvilla. Puhumme aivan liikaa siitä, miten tuotamme sähköä ja aivan liian vähän siitä, kuinka sitä kulutamme. Suomen historia on opettanut meille paljon tervettä ”nuukuusajattelua”. Sen varaan on parempi rakentaa hyvinvointia kuin esimerkiksi sähkön tuhlaamisen ja ydinjätteen varastoinnin varaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *