« Kaikki artikkelit

Suomalaiset eivät kannata ydinvoimaa

 

Tänään julkaistut mielipidemittaukset kertovat, ettei päätös ydinvoiman lisärakentamisesta ole mikään itsestäänselvyys. Kansalaisten enemmistö tukee uusiutuvaa energiaa, ei ydinvoimaa. Suuri joukko kansanedustajia epäröi edelleen omaa kantaansa.

Vihreät vastustavat lisäydinvoimaa ja osoittavat sille vaihtoehtoa. Kunnianhimoista satsaamista kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen on arvioitava samoin kriteerein kuin lisäydinvoiman rakentamista. Näitä kriteerejä ovat vaikutus päästöihin, työllisyyteen, sähkön hintaan ja omavaraisuuteen sekä uusiutuvan energian lisäämiseen.

 

 

 

 On hyvän päätöksentekoprosessin edellytys, että kaikkien päätöksentekijöiden käytössä on riippumattomasti tuotettua tietoa näistä kysymyksistä.

Tänään julkaistussa, Alma Median Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa suomalaisista 47 prosenttia oli kanssamme samaa mieltä siitä, että yhdellekään uudelle ydinvoimalalle ei tule myöntää lupaa.

Tänään julkaistiin myös Helsingin Sanomien kansanedustajille asiasta suuntaama kysely. Empijöitä on edelleen monia. Varsinkin keskustassa epäillään ydinvoimaa, myös niiden joukossa, jotka olisivat pitkin hampain taipumassa yhteen uuteen voimalaan. Keskitetty energiantuotanto sotii keskustan koko maan kehittämistä tukevaa politiikkaa vastaan.

Alman mielipidemittauksessa 1-3 uuden luvan kannatus oli 39 prosenttia. Edes kokoomuksen kannattajat eivät myöntäisi lupaa kaikille kolmelle. Kokoomuksen virallisen ydinvoimalinjan takana oli vain 14 prosenttia niistä, jotka äänestävät kokoomusta.

Ydinvoimaa mieluummin suomalaiset lisäisivät uusiutuvan energian tuotantoa ja säästäisivät energiaa. Ylivoimainen enemmistö, 95 prosenttia vastaajista pitää uusiutuvan käytön lisäämistä melko tai erittäin hyvänä keinona kattaa tarve, jos energiantarve kasvaa. Energiankäytön tehostamiselle kannatus oli 61 prosenttia.

Viime vuoden elokuussa Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä kyselyssä ydinvoiman lisärakentamisen vastustajia oli lähes puolet enemmän kuin kannattajia (55 % vastaan ja 38 % puolesta).

Vihreiden mielestä Suomen ei tule ottaa kantaakseen ja vastuulleen ydinvoiman ongelmia vain voidakseen viedä ydinsähköä ulkomaille. Kansalaiset ovat nähtävästi asiasta samaa mieltä. Taloustutkimuksen Iltalehdelle tekemässä tutkimuksessa selvä enemmistö suomalaisista oli sitä mieltä, ettei Suomeen tule rakentaa ydinsähköä niin paljon, että sitä riittää myös vientiin.

Vihreät on ainoa puolue, joka edustaa yksimielisesti samaa näkemystä kuin kansalaisten enemmistö. Uskon, että moni kansanedustaja kuitenkin loppujen lopuksi kääntää korvansa kansalaisten puoleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *