« Kaikki artikkelit

Miksi uudet työpaikat eivät kelpaa?

Kotimainen, uusiutuva energia tarjoaa paljon mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja ympäri Suomen. Ala on esimerkiksi maaseudun tulevaisuuden kannalta elintärkeä työllistäjä. Siksi ihmettelen, että niin monet keskustankin kansanedustajista haluavat lisää ydinvoimaa. Keskitetty energiaratkaisu ei luo työpaikkoja paria ydinvoimapaikkakuntaa laajemmin.

Ydinvoima perustuu ulkomaiseen osaamiseen, teknologiaan - ja pitkälle myös työvoimaan. Laitostoimittajat ovat ylikansallisia suuryrityksiä, joten investointirahat valuvat pois Suomesta.

Suomella on suuret ja monipuoliset mahdollisuudet lisätä kotimaista, uusiutuvaa energiaa. Tuuli, puu, pellot ja biojätteet pitää saada hyötykäyttöön. Mutta uusiutuva energia on valinta joka joka täytyy tehdä.

Tuulivoiman käyttö on suomessa vielä lapsenkengissä. Alan kasvu maailmalla on talouden taantumasta huolimatta pysynyt yli 30 prosentin vuosivauhdissa. Vientimarkkinoita on tarjolla myös suomalaisyrityksille, mutta niitä ei synny ilman kotimarkkinoiden vetoapua. Olen huolissani siitä, että Suomi menettää valtavia mahdollisuuksia uusiutuvan energian alalla.

Metsä- ja peltoenergian lisääminen hyödyttäisivät eniten haja-asutusalueita ja maaseutua. Suurin työllistämispotentiaali on metsäenergiassa. Energiapuun korjuu tuo jo nyt monelle metsäyrittäjälle kaivattua lisätyötä. Meillä ei ole nyt toimivia energiapuumarkkinoita. On metsänomistajan etu, että sellaiset luodaan.

Suomessa on kesannolla runsaasti mainion energiakasvin ruokohelven viljelyyn soveltuvaa peltopinta-alaa. Biokaasua voidaan tuottaa maatiloilla, mutta myös asutuskeskusten jätehuollon yhteydessä.

Valitettavasti ydinvoiman hehkutus yli kaiken tekee Suomesta heikon investointiympäristön uusiutuville. Ydinvoiman nimissä tehdään jatkuvasti kotimaisen, uusiutuvan energian mustamaalaamista. Keskustan pitää nyt valita, ajaako se koko Suomen vai vientiin päätyvän ydinenergian asiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *