« Kaikki artikkelit

Ilmastorahat on tulevaisuudessa pidettävä erillään kehitysyhteistyörahoista

Kehitysyhteisytömäärärahoissa pysyttävä tavoiteuralla - ilmastorahat on tulevaisuudessa pidettävä erillään kehitysyhteistyörahoista.

Vihreät pitää tärkeänä sitä, että kehysriihessä päätettiin kasvattaa kehitysyhteistyön määrärahoja selvästi vuodelle 2011. Samalla turvattiin myös kasvu-ura, jolla Suomen on mahdollista saavuttaa YK-sitoumus kehitysyhteistyömäärärahojen bktl-osuuden nostamisesta 0,7 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

 - Kehysbudjettipäätöksellä kehitysyhteistyöhön suunnattavien määrärahojen taso nousee ensi vuonna noin 90 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna. Kehitysyhteistyön määrärahataso nousee tämän vuoden 0,55 prosentista 0,58 prosenttiin bktl:stä vuonna 2011. Päätös on kohtuullinen näin vaikeina taloudellisina aikoina, sanoo Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki.

 - Hallitus on tällä päätöksellä tehnyt mahdolliseksi sen, että Suomi pystyy saavuttamaan kansainvälisten sitoumustensa mukaisesti 0,7 % kehitysyhteistyömäärärahojen bruttokansantulo-osuuden vuonna 2015. Tämä kuitenkin edellyttää päätöksiä seuraavalta hallitukselta, muistuttaa Sinnemäki.

 Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa Suomi sitoutui käyttämään kehitysmaiden ilmastotoimiin vähintään 110 miljoonaa euroa vuosina 2010-2012. Ilmastotyön tukeminen köyhissä maissa on oikeudenmukaista, koska teollisuusmaat ovat aiheuttaneet valtaosan tähänastisesta lämpenemisestä, mutta ilmastonmuutoksen haitoista kärsivät eniten maailman köyhimmät. Tukemalla päästöjen rajoittamista kehitysmaissa voidaan samalla myös leikata ilmastonsuojelun kustannuksia ja siten säästää rahaa.

 Vihreiden mielestä ilmastovelvoitteiden maksajiksi ei saa laittaa maailman heikoimpia.

 Ilmastotyön rahoituksen pitää Vihreiden mielestä jatkossa tulla kehitysyhteistyöhön käytettyjen eurojen päälle ja olla selkeästi omalla momentillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *